Ananasovo-ořechovo-kokosový dortík se šlehačkou recept
Top Recepty Dietní receptySuroviny na recept
- Dort:
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 3/4 hrnku hnědého cukru (ev. 1 hrnek kokosového cukru)
- 1 lžička sody bikarbony
- 1 hrnek mandlového mléka (nebo sójového, rostlinného,ořechového)
- 2 lžíce jablečného octu
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 2 lžičky kvalitního vanilkového extraktu nebo adekvátní množství mleté vanilky
- 1/2 hrnku sušeného kokosu (nejlépe bio)
- 2/3 hrnku nasekaných vlašských ořechů
- 2/3 hrnku najemno nasekaného čerstvého či konzervovaného ananasu
- Šlehačka:
- 2 konzervy kokosového mléka s vysokým obsahem tuku (např. značka Albert, nevhodné je naopak kokosové mléko Alnatura), uložené nejméně přes noc v lednici
- 1,5 lžíce agaru (prášku)
- 2 lžíce kokosového tuku
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- mletá vanilka či zrníčka z vanilkového lusku
- 1/2 hrnku cukru (stačí i 1/3)
Postup Ananasovo-ořechovo-kokosový dortík se šlehačkou
Postup receptu
-
Troubu předehřejte na 180°C a menší formu na dort (cca 23 cm) vymažte a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem. Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, pečící sodu a špetku soli. V jiné misce promíchejte mléko, ocet, olej a vanilkový extrakt. Do této tekutiny přidejte též 2 - 3 lžíce ananasové šťávy (pokud používáte konzervovaný ananas) nebo stejné množství ořechového mléka (ev. vody, kdyby vám už nezbylo mléko). Tekuté ingredience lehce vmíchejte do mouky, poté přidejte kokos, nasekané ořechy a nadrcený ananas. Těsto vlijte do formy, vložte do trouby a pečte asi 40 - 50 minut. Nejpozději po 40 minutách udělejte test špejlí - píchněte ji doprostřed dortu a pokud jí vytáhnete čistou (maximálně s pár mikro drobečky), je hotovo. Dort nechte asi 10 minut chladnout ve formě, poté ho vyndejte a nechte plně vychladnout na pečícím roštu.
Na šlehačku otevřete obě konzervy mléka a vylijte tekutou složku (mělo by jí být minimum). Tuhou část z jedné konzervy vydlabejte do rendlíku a přidejte ještě asi 1/3 tuhé části i z druhé konzervy (tu pak vraťte do lednice). Zahřejte a hned poté, co se mléko rozpustí přidejte kukuřiční škrob, cukr, vanilku a agar a dobře rozmíchejte. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 5 minut. Poté vmíchejte kokosový olej, nechte vychladnout a poté plně ztuhnout několik hodin v lednici (nejlépe přes noc).
Ztuhlý disk pak vyndejte z rendlíku a dohladka rozmixujte, poté přidejte zbylou kokosovou smetanu z druhé konzervy a vyšlehejte společně s krémem do nadýchané šlehačky.