Babiččin voňavý koláč recept

Top Recepty Moučníky

Suroviny na recept

Těsto:
200 g másla
200 g práškového cukru
250 g hladké mouky
4 vejce
1/2 prášku do pečiva
100 ml vaječného likéru
50 g hořké čokolády
500 g třešní nebo višní
špetka soli
tuk
hrubá mouka na plech
Krém:
250 g tučného tvarohu
250 g šlehačky
1-2 lžíce cukru
1 vanilkový cukr

Postup receptu

  1. Změklé máslo utřeme s cukrem a špetkou soli do jemné pěny.

  2. Postupně zamícháme celá vejce a nakonec vaječný likér + postrouhanou hořkou čokoládu.

  3. Přidáme přes síto hladkou mouku s práškem do pečiva.

  4. Menší plech (použila jsem 40cmx24cm, ale pokud nechcete moc vysoký koláč, nebo ho nemáte, použijete normální plech) vymažeme tukem + vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem (je trochu tužší – viz foto).

  5. Poklademe ovocem – ovoce nemáčíme v mouce, aby propadlo těstem. Ovoce podle mne je lepší použít spíš kyselejší.

  6. Pečeme při 170st. pozvolna cca 50min.- jakmile se okraje začnou odlepovat od plechu měl by být upečený – zkusíme špejlí do středu koláče, jestli se nelepí.

  7. Potřeme silnější vrstvou krému – tj. tvaroh s cukry utřít a do něj opatrně zamíchat vyšlehanou šlehačku.

  8. Ozdobíme každý podle svého, měla jsem mražené višně, tak jsem použila šťávu při rozmrazení s trochou malinového pudingu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!