Babiččin voňavý koláč recept
Top Recepty MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 200 g másla
- 200 g práškového cukru
- 250 g hladké mouky
- 4 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- 100 ml vaječného likéru
- 50 g hořké čokolády
- 500 g třešní nebo višní
- špetka soli
- tuk
- hrubá mouka na plech
- Krém:
- 250 g tučného tvarohu
- 250 g šlehačky
- 1-2 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
Postup Babiččin voňavý koláč
Postup receptu
-
Změklé máslo utřeme s cukrem a špetkou soli do jemné pěny.
Postupně zamícháme celá vejce a nakonec vaječný likér + postrouhanou hořkou čokoládu.
Přidáme přes síto hladkou mouku s práškem do pečiva.
Menší plech (použila jsem 40cmx24cm, ale pokud nechcete moc vysoký koláč, nebo ho nemáte, použijete normální plech) vymažeme tukem + vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem (je trochu tužší – viz foto).
Poklademe ovocem – ovoce nemáčíme v mouce, aby propadlo těstem. Ovoce podle mne je lepší použít spíš kyselejší.
Pečeme při 170st. pozvolna cca 50min.- jakmile se okraje začnou odlepovat od plechu měl by být upečený – zkusíme špejlí do středu koláče, jestli se nelepí.
Potřeme silnější vrstvou krému – tj. tvaroh s cukry utřít a do něj opatrně zamíchat vyšlehanou šlehačku.
Ozdobíme každý podle svého, měla jsem mražené višně, tak jsem použila šťávu při rozmrazení s trochou malinového pudingu.