Babiččiny ovocné knedlíky recept

Top Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
0,5 lžiček sůl
1 ks vejce
20 g droždí
12 ks ovoce
0,5 kg polohrubá mouka
250 ml vlažné mléko

Postup receptu

  1. Do mísy vsypeme polohrubou mouku a vyhloubíme důlek, do kterého nadrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem. Zamícháme a necháme vzejít kvásek. Mouku osolíme, přidáme vejce, zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou vykynout do dvojnásobného objemu - stačí půl hodiny

  2. Těsto vyválíme, nakrájíme na čtverečky a do každého dáme půl meruňky (ryngle, slívy apod.) bez pecky. Pokud máme jahody, balíme do každého knedlíku jednu celou jahodu. Případně můžeme používat ovoce zmražené

  3. Ovocné knedlíky vaříme v osolené vařící vodě. Knedlíky jemně zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Knedlíky potom hned vyplavou. Vaříme 10 minut na mírném ohni. Po 5 minutách jemně zamícháme. Při vybírání ovocných knedlíků z vody každý propíchneme vidličkou

  4. Babiččiny ovocné knedlíky podáváme na talíř a ozdobíme podle chuti. Každou porci knedlíků pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme podle chuti. Někdo má rád mletý mák smíchaný s cukrem moučka. Jiní dají přednost osmažené strouhance smíchané s vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Děti mají nejraději knedlíky posypané grankem a cukrem moučka. Z této dávky mi vychází 23 knedlíků o průměru asi 6 cm. Běžně babiččiny knedlíky zaděláváme z 1 kg mouky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!