Batátovo-čočková polévka se zázvorem recept
Top Recepty polévkySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 1 lžíce olej sůl 1 lžíce máslo 1 ks cibule 100 g mrkev 50 g petržel 1 šálek čočka 300 g batáty 250 g zakysaná smetana 30 - 40 g čerstvý zázvor 800 - 1000 ml zeleninový vývar celá skořice 1 - 2 lžičky čerstvý koriandr 3 - 4 tobolky kardamom mletý černý pepř 15 kuliček celý barevný pepř 50 g řecký jogurt chilli vločky omáčka Teriyaki 160 ml kokosové mléko (19%)
Postup Batátovo-čočková polévka se zázvorem
Postup receptu
-
Čočku přebereme, vypereme a namočíme asi na 2 - 3 hodiny do studené vody. Menší cibuli, česnek a kousek zázvoru oloupeme a nasekáme nadrobno. Oloupané batáty nakrájíme na kostky. Mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na kostičky. Připravíme si tzv. "bouquet garni", tedy balíček s kořením. Do sterilní gázy zavážeme tobolky kardamomu, asi 2 cm celé skořice a kuličky barevného pepře
Připravíme si smetanový krém k podávání. Zakysanou smetanu promícháme s jogurtem, chilli vločkami a jemně nasekaným čerstvým koriandrem. Krém ochutíme solí a pepřem a několika kapkami omáčky teriyaki a necháme v chladu rozležet
Ve větším hrnci necháme na másle s olejem zesklovatět nasekanou cibulku, česnek a zázvor. K tomuto základu přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a petržel a vše zvolna opékáme za občasného míchání asi 5 minut. Pak přidáme nakrájené batáty a nabotnalou (vodou propláchnutou) čočku a vše zalijeme vývarem. Vývaru nalijeme jen tolik, aby dosahoval do výše asi 1 cm nad zeleninu. Vše osolíme, vložíme balíček s kořením a zakryté zvolna vaříme asi 25 - 30 minut doměkka. Poté koření vyjmeme a zeleninu rozmixujeme dohladka. Vzniklou batátovo-čočkovou polévku naředíme kokosovým mlékem a podle potřeby i zeleninovým vývarem na požadovanou krémovou hustotu. Polévku necháme krátce přejít varem a poté ještě dochutíme solí a pepřem
Batátovo-čočkovou polévku se zázvorem rozdělíme na porce, do středu každého talíře přidáme lžíci ochuceného smetanového krému, ozdobíme čerstvě nasekaným koriandrem a ihned podáváme.