Batátovo-čočková polévka se zázvorem recept

Top Recepty polévky

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
1 lžíce olej
sůl
1 lžíce máslo
1 ks cibule
100 g mrkev
50 g petržel
1 šálek čočka
300 g batáty
250 g zakysaná smetana
30 - 40 g čerstvý zázvor
800 - 1000 ml zeleninový vývar
celá skořice
1 - 2 lžičky čerstvý koriandr
3 - 4 tobolky kardamom
mletý černý pepř
15 kuliček celý barevný pepř
50 g řecký jogurt
chilli vločky
omáčka Teriyaki
160 ml kokosové mléko (19%)

Postup receptu

  1. Čočku přebereme, vypereme a namočíme asi na 2 - 3 hodiny do studené vody. Menší cibuli, česnek a kousek zázvoru oloupeme a nasekáme nadrobno. Oloupané batáty nakrájíme na kostky. Mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na kostičky. Připravíme si tzv. "bouquet garni", tedy balíček s kořením. Do sterilní gázy zavážeme tobolky kardamomu, asi 2 cm celé skořice a kuličky barevného pepře

  2. Připravíme si smetanový krém k podávání. Zakysanou smetanu promícháme s jogurtem, chilli vločkami a jemně nasekaným čerstvým koriandrem. Krém ochutíme solí a pepřem a několika kapkami omáčky teriyaki a necháme v chladu rozležet

  3. Ve větším hrnci necháme na másle s olejem zesklovatět nasekanou cibulku, česnek a zázvor. K tomuto základu přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a petržel a vše zvolna opékáme za občasného míchání asi 5 minut. Pak přidáme nakrájené batáty a nabotnalou (vodou propláchnutou) čočku a vše zalijeme vývarem. Vývaru nalijeme jen tolik, aby dosahoval do výše asi 1 cm nad zeleninu. Vše osolíme, vložíme balíček s kořením a zakryté zvolna vaříme asi 25 - 30 minut doměkka. Poté koření vyjmeme a zeleninu rozmixujeme dohladka. Vzniklou batátovo-čočkovou polévku naředíme kokosovým mlékem a podle potřeby i zeleninovým vývarem na požadovanou krémovou hustotu. Polévku necháme krátce přejít varem a poté ještě dochutíme solí a pepřem

  4. Batátovo-čočkovou polévku se zázvorem rozdělíme na porce, do středu každého talíře přidáme lžíci ochuceného smetanového krému, ozdobíme čerstvě nasekaným koriandrem a ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!