Chléb konzumní recept

Top Recepty Slané pečivo

Suroviny na recept

420 g žitné chlebové mouky
210 g pšeničné chlebové mouky
2 lžíce sušeného droždí
5-6 lžic kvas (dodá chlebovou chuť)
2 lžíce oleje
2 lžičky kmínu
2 lžičky soli
asi 400 ml teplé vody

Postup receptu

  1. Do misky dáme trochu cukru, mouky, droždí, zalijeme vlažnou vodou a necháme vzejít. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kmín, sůl, olej, kvásek a kvas.

  2. Přilijeme vodu a vypracujeme tuhé těsto, zapracováváme, dokud se lepí na mísu (lepší řidší těsto a pak přidat mouku než naopak). Přikryté necháme kynout 3 hodiny.

  3. Na vál nasypeme trochu hladké mouky a propracujeme těsto z mísy (pomoučněnýma rukama, těsto lepí), jakmile máme těsto spojené, vytvarujeme bochánek, potřeme lehce hladkou moukou a vložíme do ošatky vysypané moukou smíchanou se škrobem nebo kukuřičnou moukou.

  4. V ošatce nechám kynout dalších 30 minut a zapínáme troubu i s plechem na 250°C (mně se vyhřeje tak za 20 minut – těsto ještě dokyne, poznáme tak, že když uděláme důlek, těsto se nevrací nebo velmi pomalu).

  5. Vyndáme plech, posypeme ho lehce moukou a rychle překlopíme chleba na plech, vložíme do trouby, okamžitě chrstneme 3/4 hrnku vařící vody na dno trouby a hned zavřeme (pozor na opaření).

  6. Po 2 minutách vyvětráme páru (asi půl minuty na 1 cm otevřu dvířka) a 10 minut pečeme na 250°C a poté 20-25 minut na 210°C (záleží na troubě).

  7. Vyndáme, poklepeme zespodu, pokud zní dutě a má hnědou kůrku, je hotov. Přendám na mřížku a po vychladnutí opráším moukou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!