Chleba s křupavou kůrkou recept

Top Recepty Slané pečivo

Suroviny na recept

2 hrnky hladké pšeničné mouky
1 hrnek žitné chlebové mouky (nebo 3 hrnky hladké)
1 a 1/2 hrnku vody
1 a 1/2 lžičky soli
1/4 lžičky sušeného droždí
mouka na podsypávání

Postup receptu

  1. Suroviny vsypeme do mísy, promícháme, zalejeme vodou a rukou trochu lehce promícháme. Pokud na stěnách zůstane mouka, nevadí.

  2. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme 12-16 hod kynout.

  3. Pak těsto (které získalo konzistenci asi jako bramborová kaše) vylejeme na dost pomoučený vál. Začne se rozlézat, tak ho trochu širokým nožem propracujeme a rozdělíme na 2 poloviny.

  4. Necháme ho tak 15 min odpočinout a za stálého podsypávání moukou vytvoříme 2 bochánky. Každý bochánek zvlášť vložíme do čisté pomoučené utěrky a necháme kynout další 2 hodiny.

  5. Troubu zapneme na 230 °C vložíme do ní 2 kastroly s poklicemi, ve kterých budeme chleba péct a předehříváme asi 20 min.

  6. Když máme chleba vykynutý, bochníky z utěrek přemístíme rychle do horkých kastrolů, zakryjeme poklicemi a pečeme 30 min stále na 230°C.

  7. Pak poklice sundáme a dopékáme dalších 10-20 min, podle toho, jak tmavou kůrku si přejeme. Chleba se chutí a vzhledem podobá Kořenovému chlebu, ale je křupavý.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!