Chlebový dort Hostim recept
Top Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek sůl 12,5 dkg máslo 30 dkg šunka 30 dkg eidam 1 ks červená paprika 1 ks zelená paprika 25 dkg tavený sýr mletá sladká paprika 5 dkg strouhaný eidam 1 ks kulatý chléb 10 dkg poličan 3 kelímky pomazánkové máslo bez příchuti 1 snítka petržel kudrnka
Postup Chlebový dort Hostim
Postup receptu
-
Z kulatého bochníku okrájíme veškerou kůrku a chleba rozkrojíme na jednotlivá patra, v mém případě na čtyři patra. Na pomazánku vmícháme do pomazánkového másla trochu mleté sladké papriky. Na česnekovou pomazánku vyšleháme dohladka tavené sýry s máslem a přidáme česnek rozetřený se solí
Každé patro potřeme větší vrstvou připravené pomazánky a obložíme salámem, šunkou nebo plátkovým eidamem a chléb seskládáme do původního tvaru. Já jsem pomazánky střídal - papriková, česneková a papriková, ale záleží na každém, jakou variantu si zvolí. Je nutné každé patro pořádně přitlačit, aby se nám při krájení dort nedělil. Až je dort seskládaný můžeme ho ještě nožem seříznout tak, aby byl tvar dortu pěkně pravidelný
Zbylou pomazánkou potřeme dort kolem dokola a malé množství si necháme úplně nakonec. Vrstva by měla být dostatečně velká, cca 1 cm, aby nám na ní držely salámové a sýrové ozdoby. Dort ozdobíme podle chuti šunkou, poličanem, eidamem, různobarevnou paprikou, kudrnkou apod. Záleží na tom, co máme rádi
Ke zdobení chlebového dortu je vhodné použít vykrajovátka na cukroví, dort potom vypadá zajímavěji. Nakonec dozdobíme chlebový dort strouhaným sýrem a zbylou pomazánkou, kterou nastříkáme pomocí cukrářského sáčku do tvaru kytiček, hvězdiček apod. Dort necháme ztuhnout v ledničce minimálně 2 hodiny, nejlépe však přes noc
Chlebový dort Hostim podáváme jako dokonalou slanou chuťovku k různým příležitostem.