Chlebový kvásek recept
Top Recepty undefinedPostup Chlebový kvásek
Postup receptu
-
1. den
Ve sklenici o obsahu nejlépe 1 litru rozmícháme 100 g žitné mouky s vodou. Vody dáme pouze tolik, aby vzniklo ne příliš řídké těsto. Sklenici přikryjeme potravinou folií, přes kterou upevníme gumičku. Necháme stát na teplém místě. Optimální teplota je kolem 30 °C
2. den
Chlebový kvásek promícháme a ochutnáme. Je-li kyselejší, přidáme opět 100 g žitné mouky a doředíme vodou. Přikryjeme fólií a jako předešlý den necháme v teple
Není-li těsto kyselé, pouze promícháme a necháme stát na teplém místě
3. den
Kvásek promícháme a dokrmíme přidáním vody a 100 g žitné mouky. Vše promícháme a necháte přikryté na teplém místě. Nabývá-li hodně na objemu, můžeme jej přendat do větší nádoby
4.den
Chlebový kvásek je již hodně kyselý a měly by v něm být bublinky. Je již připravený a lze použít, nebo jej opět dokrmíme moukou a vodou a necháme ještě jeden den pracovat.