Chlebový kvásek recept

Top Recepty undefined

Suroviny na recept

voda
300 g žitná mouka

Postup receptu

  1. 1. den

  2. Ve sklenici o obsahu nejlépe 1 litru rozmícháme 100 g žitné mouky s vodou. Vody dáme pouze tolik, aby vzniklo ne příliš řídké těsto. Sklenici přikryjeme potravinou folií, přes kterou upevníme gumičku. Necháme stát na teplém místě. Optimální teplota je kolem 30 °C

  3. 2. den

  4. Chlebový kvásek promícháme a ochutnáme. Je-li kyselejší, přidáme opět 100 g žitné mouky a doředíme vodou. Přikryjeme fólií a jako předešlý den necháme v teple

  5. Není-li těsto kyselé, pouze promícháme a necháme stát na teplém místě

  6. 3. den

  7. Kvásek promícháme a dokrmíme přidáním vody a 100 g žitné mouky. Vše promícháme a necháte přikryté na teplém místě. Nabývá-li hodně na objemu, můžeme jej přendat do větší nádoby

  8. 4.den

  9. Chlebový kvásek je již hodně kyselý a měly by v něm být bublinky. Je již připravený a lze použít, nebo jej opět dokrmíme moukou a vodou a necháme ještě jeden den pracovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!