Cuketovo-citronový makovník / makovec recept
Top Recepty MoučníkySuroviny na recept
- 250 g cukety - mladé, neloupané
- 100 g mletého máku (lze i celý)
- 120 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 1 dl oleje
- citronová kůra z půlky citronu
- citronová šťáva z půlky citronu
- cca 220 g polohrubé mouky dle vodnatosti cukety
- necelý prášek do pečiva
- Poleva:
- 150 g moučkového cukru
- cca 3-4 lžíce citronové šťávy
Postup Cuketovo-citronový makovník / makovec
Postup receptu
-
Omytou mladou cuketu nastrouháme na struhadle s velkými slzami do mísy. Přidáme mák, cukry, vejce, olej, citronovou kůru i šťávu a dobře promícháme. Poté přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promícháme. Těsto nalijeme do koláčové formy (cca 32 cm) vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, rovnoměrně rozprostřeme a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů cca 25 minut a pečeme dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit. Po upečení necháme částečně zchladnout, pak překlopíme na tác a necháme úplně vychladnout.
Moučkový cukr dáme do misky nebo hlubokého talíře a přidáme cca 3 lžíce citronové šťávy. Lžící dobře ode dna mícháme a dle potřeby po důkladném promíchání přidáváme po kapkách další citronovou šťávu, do požadované konzistence, která by měla být krémová, nepříliš řídká, aby z vychladlého korpusu rychle nestékala, ale pomalu se po povrchu rozlévala za malé pomoci cukrářské karty nebo stěrky. Přelitý makovec/makovník necháme zaschnout, poté krájíme a podáváme.
Makovník / makovec je vláčný, nadýchaný, voňavý a hlavně velmi snadný a rychlý. Lze upéct i jako bábovku.