Dort hroší miminko 3D recept

Top Recepty Dorty

Suroviny na recept

korpus:(na tělo hrošíka)
7 vajec
250 g cukru krupice
280 g polohrubé mouky
5 PL oleje
2 PL vaječného koňaku
pár kapek vanilkové esence
korpus:(na hlavu hrošíka)
6 vajec
210 g cukru krupice
240 g polohrubé mouky
2 PL hořkého kakaa (přidáme k mouce po odebrání stejného množství)
5 PL oleje
1 PL rumu
lísko- oříšková esence
Na nožky:
2 x Arizonky (sladkých barevných burizonů)
2 x marshmallow bonbóny
2 PL másla
Na naplnění:
1.krém
1 šlehačka
1 kysaná smetana 250g
1 vanilkový pudink Olé
2 PL vaječného koňaku
2.krém
1 šlehačka
1 kysaná smetana 250g
1 vanilkový pudink Olé
1 čokoláda na vaření
2 PL rumu
Krém na omazání:
1,5 kostky másla
1,5 pudinkového prášku
350 ml mléka
3 PL cukru krupice
1 PL rumu
Na prokapání korpusů:
1 velký pomeranč
2 PL cukru
2 PL likéru (použila jsem pomerančový)
2 PL vody
cca1,2 kg potahové hmoty

Postup receptu

  1. Na korpusy oddělit bílky a ty vyšlehat nejprve do polotuha, přidat cukr a došlehat do tuha. Zašlehat žloutky, přidat olej a alkohol a nakonec lehce vmíchat mouku.

  2. Korpus na tělo hrošíka udělán v kovové misce o průměru cca 23cm. Tu vystříkáme olejem na pečení. Nalijeme těsto a pečeme v troubě na 160°C asi 20 minut. Následně se vpichem špejle přesvědčíme o upečenosti. Případně ještě přidáme 5-10 minut dle potřeby a schopnosti trouby.

  3. Korpus na hlavu hrošíka udělán v malém klasickém pekáčku s ušima a stejným postupem jako tělo.

  4. Na 1. krém a smícháme šlehačku, smetanu, pudink a vaječný koňak a metličkou umícháme do hustého krému. Pokud by byl hustější, vmícháme po lžících mléko, do požadované hustoty krému.

  5. Na 2. krém rozpustíme čokoládu ve šlehačce a směs po vychladnutí umícháme se smetanou, pudinkovým práškem a rumem.

  6. 3. krém z mléka, cukru a práškového pudinku svaříme hustý pudink. Necháme jej zakrytý fólií vychladnout. Změklé máslo vyšleháme a po lžících do něj zašleháme pudink a rum. Vyšleháme do hladkého krému.

  7. Na nožky hrošíka v kastrolku rozpustíme máslo, přihodíme pěnové bonbony a za stálého míchání necháme rozpustit. Mísu vytřeme olejem, vysypeme do ní Arizonky a nalijeme bonbónovou směs. Vše dobře promícháme a dáme vychladit.

  8. Vychlazenou hmotu rozdělíme na 4díly, ze kterých ušmoulíme 4 válečky. Vytvarujeme je do krátkých nožek. Pomáháme si namáčením dlaní ve vodě, protože hmota je lepivá.

  9. Na prokapání si uděláme rozvar z vymačkaného pomeranče, likéru, cukru a vody. Necháme svařit a vychladit.

  10. Korpus na tělo 3x prořízneme, spodní i příklopnou část pokropíme bohatě rozvarem, naneseme krém a zkompletujeme dort. Hotový pomažeme máslovým krémem, kterým vyrovnáme nerovnosti. Dáme zatuhnout do lednice.

  11. Korpusu na hlavu odkrojíme 1/3. Oba kusy podélně prokrojíme, prokapeme bohatě rozvarem a promažeme krémem. Zkompletujeme tak, že z kratšího kousku uděláme část s očima.(viz odkaz na fotopostup v poznámkách).

  12. Pomažeme máslovým krémem a zarovnáme nerovnosti. Dáme zatuhnout do lednice.

  13. Druhý den, když jsou dorty dostatečně tuhé pro další manipulaci, vezmeme cca 900g potahovky, obarvíme černou a bledě modrou gelovou barvou na požadovaný odstín kůže hrošíka. Rozdělíme na půl a vyválíme na takovou velikost, aby placka pokryla dort. Opatrně dlaněmi urovnáváme a uhlazujeme. Přebytek hmoty odkrojíme rádlem.

  14. Kosticí na čumáčku naznačíme nosní dírky. Z dvou kousků šedé hmoty, velikosti pingpongového míčku vytc´varujeme ouška a necháme chvíli zavadnout. Potom je pomocí párátek a potřením alkoholu, přichytíme na hlavu hrošíka.

  15. Na očka vyválíme kousek bílé hmoty, vykrojíme dvě stejná kolečka, která z jedné strany seřízneme a přilepíme do míst očí. Z kousku černé hmoty uděláme panenky do oček a z kousíčků bílé hmoty uděláme do panenek jiskřičku.

  16. Z šedé vyválené hmoty stejně velkým kruhovým vykrajovátkem, jako na bělmo, vykrojíme půlměsíce, které budou tvořit víčka. Přilepíme je a z černé hmoty vyválíme tenké válečky na řasy.

  17. Cca 300g hmoty obarvíme na růžovo. Z kousku vytvoříme dudlík – vykrojíme kytičku, uděláme očko, dozdobíme a přilepíme na tlamičku.

  18. Růžovou hmotu rozválíme a vytvoříme hrošíkovi kalhotky. Přehodíme hmotu do půlky zadečku, přihladíme k tělu, přebytek odkrojíme a kalhotky přilepíme. Bílý kousek hmoty rozválíme, vykrájíme malá kolečka. Která přilepíme ke kalhotkám.

  19. Zbytek růžové rozválíme, vykrojíme velké kytky, kterým ještě vykrojíme kulatým vykrajovátkem prostředek. Na jednom konci prozřízneme tak, aby šly květy roztáhnout.

  20. Na pěnové podložce pomocí kulaté kostice ztenčíme v obloučcích tak, až se zvlní. Vzniklé kanýrky lepíme na kalhotky v č´řadách odzadu dopředu tak, aby se lehce překrývaly a tvořily bohaté kanýrové zdobení. Z uváleného válečku bílé hmoty cca 1cm, uděláme začišťovací lem na přilepenou část prvního kanýrku. Přilepíme a krimplovacími kleštěmi dozdobíme, nebo jinou dostupnou technikou.

  21. Nyní rozválíme zbytek šedé hmoty do silnějšího plátu, aby se skryly nerovnosti na arizonkových nožkách. Ty zabalíme do hmoty a vyrovnáme. Zadní nožky pokryjeme proužky růžové, jako nohavičky kalhotek. Konce u těla dotvarujeme podle tvaru mezi hlavou a tělem a také na zadečku, aby dobře přilehly. Přilepíme a můžeme si pomoct opět párátky. Předním nožkám pomocí rýhovací kostice naznačíme prstíky.

  22. Ze zbytku růžové naděláme ještě kanýrky dle návodu výše a ty vlepíme hrošíkovi za krk, aby se skryl spoj mezi hlavou a tělem a vznikl límeček.

  23. Pokud nám zbyl kousek šedé, můžeme udělat krátký ocásek, který přilepíme na pomyslné místo ocásku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!