Dort marcipán Princezna (bílý) recept
Top Recepty DortySuroviny na recept
- Piškot:
- 4 vejce
- 1 lžíce horké vody
- 4 lžíce cukru krystal
- 5 lžic polohrubé mouky
- citronová kůra
- špetka soli
- Náplň:
- 1x kompotované mandarinky
- 3x smetana ke šlehání
- 2x ztužovač šlehačky
- 1x vanilkový cukr (případně cukr na doslazení)
- K tomu:
- 2x marcipánová hmota (já použila koupenou)
- cukr moučka na vál
- kakao na posyp
Postup Dort marcipán Princezna (bílý)
Postup receptu
-
Upečeme si piškot - žloutky s cukrem, vodou a citronou kůrou ušleháme do pěny. Přisypeme mouku a pozvolna přimícháváme tuhý bílkový sníh ušlehaný se špetkou soli (lépe se vyšlehá). Směs nalijeme do olejem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Necháme vychladit.
Náplň: Ušleháme si šlehačku s vanil. cukrem a případně dle chuti ještě s cukrem krystal. Postupně při šlehání přisypáváme ztužovač. Piškot rozřízneme na půl. První půlku pomažeme šlehačkou a poklademe komp. mandarinkami. Pomažeme dalším kouskem šlehačky, přiklopíme druhou půlku korpusu a ze zbylé šlehky vytvarujeme na dortu kopeček a pomažeme i strany.
Marcipán si rozválíme na cukru moučka (aby se nepřilepil) na tenko a položíme přes dort. Zlehka dort pohladíme, aby se marcipán přilepil na šlehačku. Seřízneme okraje marcipánu a upravíme je. Přes starou záclonu posypeme dort kakaem. Ať se dílo podaří a dobrou chuť.