Fašírka ze zeleniny s čubricou recept

Top Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
1 ks vejce
strouhanka
150 g celer
300 g mrkev
100 g kedlubna
100 g mražený hrášek
čerstvě mletý černý pepř
3 lžíce dětská krupice
2 lžičky čubrica
čerstvá petrželová nať
slunečnicový olej na smažení
čerstvá celerová nať
150 g mražený květák
2 ks včerejší žemle
200 g petrželový kořen

Postup receptu

  1. Nejprve připravíme a očistíme všechnu zeleninu. Mrkev pokrájíme na plátky a ty na malé kostky. Stejně pokrájíme celer, petržel, kedlubnu a postupně dáme do studené vody. Cibuli očistíme a pokrájíme na malé kostky. Květák vybereme z mrazničky, necháme rozmrazit a povaříme v osolené vodě asi 5 až 7 minut (ne úplně doměkka) a scedíme od vody

  2. Pokrájenou kořenovou zeleninu scedíme a přidáme do pánve s olejem, kde jsme už osmažili cibuli a spolu celé restujeme ještě 8 minut. Zeleninu necháme úplně vychladnout

  3. Uvařený květák rozdrobíme pomocí vidličky a přichystáme si čubricu. Ke květáku přidáme vychladlou zeleninu, posekanou nať petržele a nať celeru, ve vodě namočenou a poté vymačkanou žemli. Přidáme ještě sůl, čerstvě mletý černý pepř, čubricu, vejce, zelený hrášek a dobře promícháme

  4. Hrášek jsem měla mražený, nevařila jsem ho, on změkne dostatečně při vypražení, přitom se nerozpadne, ale zůstane pěkně celý a trošičku na skus, což je mnohem chutnější. Přidáme dětskou krupici, pohltí nadbytečnou vlhkost a strouhankou zahustíme do potřebné hustoty. Znovu celou směs promícháme a necháme ještě 15 minut odstát, aby krupice nabobtnala a propojily se všechny chutě

  5. Vlhkýma rukama vytvarujeme koule, které dlaněmi zploštíme a poté ještě fašírky obalíme ve strouhance. Fašírky osmažíme z obou stran v horkém oleji pěkně do červena a křupava - z každé strany asi 4 minuty. Při smažení se krásně rozvoní čubrica

  6. Fašírku ze zeleniny a čubricou podáváme horkou s bramborovou kaší a kyselou okurkou. Čubrica je bulharská směs koření s bylinkami. Jde o směs koření, kterou tvoří paprika sladká i pálivá, černý a bílý pepř, sůl, zvýrazňovač chuti a samozřejmě saturejka, která dodává směsi typickou chuť a vůni. Koření vůní připomíná libeček

  7. Čubrica potlačuje nadýmání, proto je vhodná pro použití k luštěninám, obzvlášť chutná ve fazolové polévce. Čubrica je nádherně voňavá a má pozitivní zdravotní účinky, dokáže osvěžit, ozvláštnit a krásně provonět a ochutit jakékoliv jídlo, dokonce i obyčejné bramborové placky

  8. V balkánských zemích se používá hojně do mletého masa, vaječných jídel, salátů, hustých zeleninových polévek, dále na ochucení zeleniny, masa, pomazánek, sýrů, polévek, jogurtů, tvarohu, jehněčího masa, zvěřiny, ryb, drůbeže, nádivky a množství jiných jídel.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!