Filmová zelňačka recept

Top Recepty polévky

Suroviny na recept

150 g slanina
5 stroužků česnek
sůl
100 g máslo
3 ks cibule
1 ks celer
3 ks mrkev
3 ks petržel
2 ks bobkový list
3 dl bílé víno
3 lžíce hladká mouka
1 hrst petrželová nať
1 ks hlávkové zelí
0,5 lžiček sušený tymián
mletý černý pepř
4 kuličky celý bílý pepř

Postup receptu

  1. Na filmovou zelňačku, kterou vařil Louis de Funés, budete určitě potřebovat větší hrnec. Středně velkou hlávku zelí rozkrojíme, zbavíme košťálu a nakrájíme. Cibuli nasekáme nahrubo, česnek utřeme a slaninu nakrájíme na kostky. Mrkev, menší celer a petržel očistíme a nakrájíme na kusy. Petrželovou nať nasekáme nadrobno

  2. Na másle necháme zesklovatět nasekanou cibuli, přidáme nakrájenou slaninu, bílý pepř, tymián, bobkový list a osmahneme. Zaprášíme hladkou moukou, přilijeme víno a necháme projít chvíli varem. Poté podlijeme vodou, přidáme zelí, zakryjeme poklicí a necháme vydusit

  3. Přidáme nakrájenou mrkev, celer, petržel, osolíme a zalijeme vroucí vodou. Poté přidáme utřený česnek a na mírném plameni vaříme, dokud zelenina nezměkne. Kořenovou zeleninu můžeme potom nakrájet na malé kousky, nebo propasírovat do polévky

  4. Filmovou zelňačku podle potřeby dochutíme (sůl, pepř), přisypeme nasekanou petrželovou nať a můžeme servírovat. Záhy budete moci telefonovat do vesmíru.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!

Alternativy k tomuto receptu