Guláš - pravý hospodský recept

Top Recepty Hovězí maso

Suroviny na recept

1 kg hovězí kližky
1 kg cibule (na drobno nakrájené)
150-200 g sádla
2 litry vřelé vody (pokrm zbytečně nezchladne a bude stále teplý)
3 kostky hovězího bujónu
1 plechovka rajského protlaku nebo 400 ml rajského pyré (z Kauflandu), popř. lze obojí...
15 stroužků lisovaného česneku (ale záleží na každém, u nás hodně česnekujeme)
majoránka
červená paprika
kmín - mletý a celý
sůl
pepř
jíška (pokud nebude stačit cibule na zahuštění)
Na ozdobu:
cibule pokrájená na půlměsíčky

Postup receptu

  1. Hovězí kližku nakrájíme na kousky cca 1,5x1,5 cm, cibuli nakrájíme na drobno a nachystáme zbytek věcí, které budeme potřebovat. Sádlo necháme rozpustit a necháme na něm zhnědnout cibulku (k tomuto chci uvést, že cibulku necháme pouze zhnědnout, nenecháme ji spálit). Většinou u tohoto množství cibule stojím a míchám cca 35-45 minut (prostě je potřeba se s tím pomazlit). Poté přidáme hovězí kližku a necháme zatáhnout. Jakmile se zatáhne, přidáme červenou papriku a necháme chvilku povařit. Následně přidáme rajský protlak/pyré (popř. obojí) a chvíli povaříme, aby vše lehce bublalo...:o) Pomalu přiléváme po 200 ml vřelé vody, aby bylo maso lehce ponořeno, ale neplavalo.

  2. Jakmile se voda začne vypařovat, tak přilijeme další a tak pokračujeme až do doby, kdy je hovězí měkké. Když je maso měkké, tak dolijeme vřelou vodu do množství, kolik chceme mít omáčky (guláše), přidáváme sůl, pepř a kmín (mletý i celý - a to dle chuti), česnek (cca 5 minut před koncem vaření), majoránku (cca 2 minuty před koncem vaření). Poté, kdy je guláš chuťově na špičce, tak ho odstavíme a po vychladnutí necháme nejméně 24 hodin v lednici (takto odležený guláš je nejlepší). Pokud se něco nepodaří a guláš není chuťově dobrý nebo není dost hustý, (většinou moc vody), tak lze dochutit hovězím bujónem a jíškou (nakonec je vždy výborný).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!