Housko – bramborové knedlíky paní hajné ze „Šlajfu“ recept
Top Recepty PřílohySuroviny na recept
- 6 ks rohlíky nebo housky
- 4 ks větší brambor
- 1 ks vejce
- 3 lžíce bramborový škrob
- 3 lžíce hladká mouka
- 2 lžíce pšeničná krupice
- 2 dcl plnotučné mléko
- 4 vejce (Bílky ze čtyř vajec)
- Sůl
- voda
Postup Housko – bramborové knedlíky paní hajné ze „Šlajfu“
Postup receptu
-
Pečivo nakrájím na kostičky, vsypu do velké mísy a zaliji mlékem.
Brambory oloupu a rozmixuji nebo nastrouhám na velmi jemno.
Z bramborové hmoty v utěrce vylisuji tekutinu a pak přesypu do mísy k pečivu.
Do mísy rozklepnu jedno vejce, nasypu škrob, mouku a osolím.
Z bílků vyšlehám tuhý sníh a přesunu do mísy. Vše opatrně, ale důkladně promíchám. Pokud je hmota řidší přisypu krupici, pokud je těsto tuhé a rozpadavé přiliji mléko.
Do většího hrnce napustím vodu osolím a dám vařit.
Z těsta tvaruji menší koule cca 5 cm v průměru namočenýma rukama a hned je vhazuji do vařící osolené vody. Vařím 25 min. mírným varem.
Po uvaření knedlíky vylovím a hned na prkně rozpůlím. Vložím do mísy a podávám, případně uchovávám v teple pod utěrkou. Podávám je k masu a zelí nebo ke guláši.