Housko – bramborové knedlíky paní hajné ze „Šlajfu“ recept

Top Recepty Přílohy

Suroviny na recept

6 ks rohlíky nebo housky
4 ks větší brambor
1 ks vejce
3 lžíce bramborový škrob
3 lžíce hladká mouka
2 lžíce pšeničná krupice
2 dcl plnotučné mléko
4 vejce (Bílky ze čtyř vajec)
Sůl
voda

Postup receptu

  1. Pečivo nakrájím na kostičky, vsypu do velké mísy a zaliji mlékem.

  2. Brambory oloupu a rozmixuji nebo nastrouhám na velmi jemno.

  3. Z bramborové hmoty v utěrce vylisuji tekutinu a pak přesypu do mísy k pečivu.

  4. Do mísy rozklepnu jedno vejce, nasypu škrob, mouku a osolím.

  5. Z bílků vyšlehám tuhý sníh a přesunu do mísy. Vše opatrně, ale důkladně promíchám. Pokud je hmota řidší přisypu krupici, pokud je těsto tuhé a rozpadavé přiliji mléko.

  6. Do většího hrnce napustím vodu osolím a dám vařit.

  7. Z těsta tvaruji menší koule cca 5 cm v průměru namočenýma rukama a hned je vhazuji do vařící osolené vody. Vařím 25 min. mírným varem.

  8. Po uvaření knedlíky vylovím a hned na prkně rozpůlím. Vložím do mísy a podávám, případně uchovávám v teple pod utěrkou. Podávám je k masu a zelí nebo ke guláši.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!