Hovězí na červeném víně s brusinkami recept

Top Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2-3 lžíce mouka
1 sklenka brusinková zavařenina
2 ks bobkový list
4-5 kuliček nové koření
3-4 lžíce olivový olej
sůl, pepř
300 ml hovězí vývar
750 g hovězí kližka
2 snítky čerstvý tymián
2 ks velká červená cibule
5-7 dl červené víno (dornfelder nebo modrý portugal)

Postup receptu

  1. Opranou kližku očistíme od blan a šlach, aby bylo maso krásně červené a nakrájíme na stejné kostky zhruba 4x4 cm. Kousky masa osušíme utěrkou, vložíme do uzavíratelné mísy spolu s moukou, solí a pepřem

  2. uzavřeme mísu a protřepeme, aby se všechny kousky masa krásně obalily

  3. Rozpálíme velkou hlubokou pánev nebo hrnec, aby se kousky masa nepřekrývaly, přidáme olivový olej a zprudka osmahneme maso ze všech stran dohněda, poté kousky masa vybereme z pánve do hlubokého talíře a na pánev vložíme na kolečka nakrájenou cibuli (dle potřeby můžeme přidat olivový olej) a do sklovata pražíme. Mezitím zapneme troubu na 180 °C

  4. Jakmile je cibule hotová, přidáme zpět odložené kousky masa i se šťávou, kterou nám mezitím krásně pustilo. Ihned přilijeme hovězí vývar, promícháme a přivedeme k varu, vaříme tak 2 min a pak přidáme červené víno, opět přivedeme k varu. Když už je trouba rozehřátá, přidáme do pánve/hrnce nové koření, bobkový list, tymián, osolíme, opepříme, přikryjeme alobalem a vložíme do rozehřáté trouby. Po 10-15 minutách snížíme teplotu na 150 °C a necháme v troubě 100 - 140 min (až se bude maso rozpadat, záleží na stáří - čím déle tím lépe)

  5. Asi 10 minut před dokončením vmícháme do směsi brusinky, zamícháme a těch 10 minut necháme ještě probublávat v troubě už bez alobalu

  6. Hovězí na červeném víně s brusinkami podáváme s bramborovou kaší nebo s rýží a k tomu popíjíme ideálně suché červené víno.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!