Hruškovo-jablečný koláč (i pro diabetiky) recept
Top Recepty MoučníkySuroviny na recept
- 500 g polohrubé mouky (100 g polohrubé, 200 g celozrnné pšeničné, 200 g hladké) 250 g cukru (50 g diacukru na pečení)
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr (pro diabetiky můžeme vynechat)
- 1 lžíce skořice
- 130 ml oleje
- 300 ml kefíru (i podmáslí atd.)
- citronová šťáva
- Náplň:
- 1 kg ovoce:
- hrušky
- jablka
- lžička skořice
- kelímek sladké smetany (15 %)
Postup Hruškovo-jablečný koláč (i pro diabetiky)
Postup receptu
-
Ovoce oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle na nudličky, pokropíme citronovou štávou, aby nezhnědlo.
Těsto smícháme z mouky, cukru, prášku do pečiva, skořice, oleje a podmáslí.
Pečlivě propracujeme.
Těsto vlhkýma rukama rozprostřeme na vymazaný a vysypaný plech.
Na něj nasypeme nastrouhané ovoce, uhladíme a jemně přitiskneme.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 20 minut.
Po této době vylijeme na koláč rozmíchanou smetanu a pečeme dál asi 20 minut do růžova. Smetana se musí vypéci a udělat krásný růžový povrch.