Jablečný dortík se skořicovou pěnou - nepečený recept

Top Recepty Moučníky

Suroviny na recept

500 g jablek - čistá váha
3 - 3,5 dl jablečného moštu nebo vody
1 vanilkový pudink
cukr dle potřeb
mandlové lupínky nebo nahrubo strouhané ořechy dle uvážení- možno vynechat
1 balíček piškotů
Na pěnu:
1 kelímek zakysané smetany 200 g
400 - 450 ml mléka (doporučuji spíš 400 ml)
10 g sypké želatiny
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr - dle chuti
cukr podle potřeby
250 ml šlehačky nebo 1 Rama Cremefine na šlehání v lahvičce

Postup receptu

  1. Jablka nastrouháme a rozvaříme s částí moštu nebo vody, ve zbytku rozmícháme pudink a přidáme do jablek spolu s mandlemi, nebo ořechy a cukrem pokud je třeba.

  2. Za stálého míchání krátce povaříme. Na dno dortové formy rozložíme piškoty, zalijeme jablečnou směsí a znovu poklademe piškoty, mírně zamáčkneme a necháme vychladit.

  3. V části už odměřeného mléka - zhruba 150 - 200 ml rozšleháme želatinu a necháme ji nabobtnat.

  4. Pak buď ve vodní lázni nebo opatrně přímo na plotýnce pozvolna zahříváme, mícháme až se želatina rozpustí, odstavíme a necháme trochu prochladnout. Teplota při zahřívání nesmí přesáhnout 60°C. Stačí ale podstatně nižší.

  5. Zakysanou smetanu vyšleháme s cukrem, vanilkovým a skořicovým cukrem, přidáme zchladlé mléko s rozpuštěnou želatinou + zbytek odměřeného mléka. Želatina jde rozpustit i v celém množství mléka najednou, ale déle pak trvá, než zchladne.

  6. Jak směs začíná pomalu tuhnout, tak zlehka zamícháme ušlehanou Ramu nebo jinou šlehačku, dáme na jablečný základ a necháme pořádně ztuhnout v chladničce, nejraději do druhého dne.

  7. Krájíme na řezy a dozdobíme dle vlastní fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!