Jablečný rosol (z padaných jablek) recept
Top Recepty ZavařeninyPostup Jablečný rosol (z padaných jablek)
Postup receptu
-
Padaná, i málo zralá nebo červivá jablíčka umýt, rozkrojit a vykrojit bubáka, jaderník a případné stopy po červíku.
Zalít vodou, rozvařit a přes utěrku nechat vykapat. (Nechávám v klidu odkapat přes noc.)
Ne vymačkávat, šťáva by byla kalná.
Odměřit ji (na litr počítáme s 300 g cukru), odpařit, přidat cukr a dále vařit a odpařovat. Kápnout na studený talířek kapku, zkusit, jestli rosolovatí.
Vroucí do sklenic, zavíčkovat jako marmošku (víčka musí chytit!) Přecezená šťáva je téměř bezbarvá, zahušťováním tmavne do barvy lesního medu. Na chlebu s máslem vypadá rosol perfektně a taky výborně chutná.