Jednoduché škvarkové pagáčky s kynutím v chladničce recept

Top Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 lžička sůl
1 lžička sůl
1 ks vejce
400 ml mléko
1 lžička cukr krystal
2 lžičky sušené droždí
500 g hladká mouka extra speciál 00
300 g domácí mleté škvarky

Postup receptu

  1. Večer dáme do mísy robota prosátou mouku promíchanou se solí, cukrem a sušeným droždím, přidáme mléko, pomleté domácí škvarky a vymísíme hladké měkčí pružné těsto. Do těsta se vejce nedává!

  2. Z těsta vytvarujeme bochník a jemně posypeme moukou. Mísu s těstem zabalíme do mikroténového sáčku, který několikrát propíchneme jehlou a odložíme kynout na noc do chladničky - asi 12 hodin, kde těsto pomalu krásně nakyne

  3. Když mísu vybereme, začneme ihned s těstem pracovat, nečekáme, až se ohřeje na pokojovou teplotu, aby z těsta zbytečně nevyteklo sádlo. Těsto hned po vyjmutí z chladničky rozválíme na jemně pomoučněné desce na tloušťku 1 až 1,5 cm. Formičkou vykrajujeme okrouhlé pagáčky. S těstem se výborně pracuje, netřeba více podsypávat moukou, aby pagáčky zbytečně nenabraly více mouky

  4. Vykrojené pagáčky přeložíme na plech s teflonovou folií a ihned potřeme vejcem, které jsme dobře rozšlehali se solí. Pagáčky necháme chvilku odpočívat na plechu - asi 5 až 10 minut. Pečeme v troubě rozpálené na 250 °C i více. Pagáčky jsou krásně upečené asi za 7 - 8 minut

  5. Tyto pagáčky netřeba na desce vůbec překládat, nechat celé hodiny na desce kynout a znovu rozválet po každém složení, a přece jsou jako lískové, na povrchu jsou pěkně křupavé, uvnitř měkké a po upečení vláčné i druhý den a stále jsou úžasně chutné

  6. Velkou výhodou je, že těsto kyne pomalu přes noc v chladničce. Těsto se připraví v předstihu už večer, potom to už jde velmi rychle a zpracování je velmi jednoduché. Upečené pagáčky necháme vychladnout a servírujeme jako přílohu k sytějším polévkám na kyselo, ale i samostatně. Pagáčky jsou výbornou chuťovkou pro milé návštěvy k vínu a na rodinných a různých oslavách pro přátele

  7. Z této dávky mi vyšlo až 70 kusů, ale může jich být i více, záleží na velikosti formičky, kterou zvolíte, měla jsem vykrajovač o průměru 4 cm. Pagáčky netřeba mřížkovat na povrchu a ani zakulatit a formovat mezi dlaněmi.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!