Jogurtový moučník s kiwi recept

Top Recepty

Suroviny na recept

sůl
3 ks vejce
100 g máslo
400 ml smetana
2 ks citron
9 ks kiwi
8 plátků želatina
230 g moučkový cukr
250 g hladká mouka
600 g bílý jogurt
1 balíček kypřící prášek do pečiva
3 lžíce krokant

Postup receptu

  1. Máslo nasekáme, vložíme do mísy a necháme povolit. Přidáme do něj 50 g cukru, 150 g mouky, špetku soli a špetku kypřícího prášku. Ze všeho vypracujeme linecké těsto, které necháme v lednici 30 minut odležet.

  2. Mezitím si rozpálíme troubu na 180 °C. Vejce rozklepneme, přidáme 100 g cukru a 3 lžíce horké vody. Vše našleháme. Zbytek mouky smícháme se zbytkem kypřícího prášku a přišleháme jej do směsi. Vzniklé těsto nalijeme do vymazané dortové formy a pečeme zhruba 25 minut.

  3. Ze studeného lineckého těsta vyválíme placku a vyložíme jí větší formu. Vložíme do trouby a pečeme asi 12 minut, nebo dokud těsto nezačne růžovět.

  4. Mezitím si namočíme želatinu. Citron spaříme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme.

  5. Kůru i šťávu smícháme s jogurtem a zbytkem cukru (80g). Podle návodu rozpustíme želatinu a vmícháme ji do jogurtového krému. Směs našleháme a přimícháme smetanu.

  6. Kiwi oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky.

  7. Velkou kulatou mísu vyložíme fólií. Celou její plochu obložíme plátky kiwi. Na ně opatrně nalijeme polovinu krému a položíme piškotový korpus. Ten zalijeme druhou polovinou krému, zakryjeme lineckým korpusem a posypeme krokantem.

  8. Takto uležený moučník chladíme minimálně 5 - 6 hodin.

  9. Vychlazený moučník v míse opatrně přiklopíme talířem nebo odpovídajícím kusem nádobí, mísu s talířem překlopíme dnem vzhůru a mísu opatrně oddělíme od moučníku. Opatrně odstraníme fólii.

  10. Podáváme vychlazený.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!