Kadlíkův kečup recept

Top Recepty Zavařeniny

Suroviny na recept

10 kilo rajčat
3 kila papriky
4 kila cibule
1/2 kila cukru
2 polévkové lžíce sladké mleté papriky
asi 20 chilli papriček
několik bobkových listů
1 dcl octa
1 PL kyseliny citronové
česneková pasta
sůl
pepř
hřebíček
nové koření

Postup receptu

  1. Při pohledu na neskutečnou úrodu rajčat z mého dvorečku mne napadlo, že si uvařím kečup. V mysli jsem měl, jak ho vařívala matka, tak žádný problém. A navíc, je krásné teplo, v baráku 28 stupňů, tak proč nestát u sporáku, že? Oprášil jsem kastrol, v němž se naposled vařily kdysi dávno dvě vepřové hlavy na tlačenku, postavil ho na plotýnku a začal dávkovat suroviny stylem přiměřeně. Nejdřív jsem do něj hodil něco maličko přes deset kilo rajčat, každé jenom v ruce rozmáčkl.

  2. Pak jsem nakrájel na veliké kusy obří cibule, na to vysypal tříkilový balík zhruba očištěných paprik, přidal koření, za občasného míchnutí nechal asi dvě hodiny probublávat.

  3. Pak vypnul a šel na pivo. D

  4. ruhý den jsem stál před problémem, jak tuto rozvařenou hmotu rozmixovat, když nemám mixer. Dostal jsem nápad hodný génia, a po decových naběračkách tuto hmotu proháněl starým odšťavňovačem. Když jsem po více jak hodině skončil, kuchyň vypadala jako scéna z hororu Texaský masakr motorovou pilou a já jako nebohá oběť. A výsledek byl půl na půl. Půlka čisté voňavé šťávy, a půlka mokré drtě.

  5. Šťávu jsem postavil opět na plotýnku a nechal odpařovat, drť jsem začal pasírovat přes cedník.

  6. Přepasírovanou šťávu jsem přidal k té, co se už odpařovala, a za občasného míchání začal umývat sklenice a zasviněnou kuchyň. Po asi třech hodinách se mi zdálo, že se odpařilo dost vody, tak jsem přistoupil k dochucení.

  7. Nasypal jsem - všechno odhadem - asi půl kila cukru, tři polévkové lžíce česnekové pasty, deci octa /mělo ho být určitě víc, ale neměl jsem, tak jsem tam vrznul lžičku kyseliny citronové/, promíchal... a naplnil do skleniček. Steriloval jsem to asi 3/4 hodiny při 80°C a jak jsem viděl ten špinavý kastrol, napadlo mně ještě zaimprovizovat. Nasekal jsem do něj na kostičky velikou cuketu, nakrájel tři veliké mrkve, na nudličky zase hromadu paprik, a další oloupané rajčata.

  8. Přihodil jsem skleničku sterilovaných hříbků v sádle, zalil půl litrem oleje, přidal maggi, worchesterm sojovku, česnekovou pastu, pepř, nasekané lístky libečku a tymián. Povařil, a dal do skleniček. Chutná to jako příloha k masu, a myslím, že na špagety to taky nebude zlé...


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!