Kapustová polévka jako zelňačka recept

Top Recepty Polévky

Suroviny na recept

600 g kapusty
500 g brambor
1 pikantní klobása maďarského typu
1 PL sladké mleté červené papriky
2 CL pálivé mleté červené papriky
1 bobkový list
8 kuliček celého pepře
4 kuličky celého nového koření
kmín
majoránka
1 středně velká cibule
2-3 stroužky česneku
voda
křišťálový cukr
ocet
125 ml 33% -ní sladké smetany
sůl
1 hrst sušených hub - měla jsem hříbky / praváka
olej
2 lžíce hladké mouky
vývar z tlačenky nebo masový vývar

Postup receptu

  1. Kel/kapustu nakrájame na tenké prúžky, zemiaky a cibuľu na kocky, klobásu na kolieska, huby namočíme na 30 minút do teplej vody.

  2. V hrnci na oleji orestujeme cibuľu, pridáme obe papriky a restujeme chvíľku so zemiakmi, zasypeme múkou, orestujeme a nariedime vodou, povaríme na hustú polievku.

  3. Pridáme prúžky kapusty, kolieska klobásy, hríby aj s vodou, v ktorej boli namočené. Okoreníme bobkovým listom, celý čiernym a novým korením, kmínom, prikryjeme pokrievkou a varíme do mäkka.

  4. Prilejeme sladkú smotanu a necháme spolu prebublať. Okoreníme rozomnutou majoránkou, prelisovaným cesnakom, prikryjeme pokrievkou, vypneme plameň a necháme chvíľu odstáť.

  5. Dochutíme soľou, octom a cukrom. Podávame horúce s krajcom dobrého domáceho chleba. Polievka je natoľko sýta, že ju môžeme podávať ako samostatný chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!