Karamelovo-ořechové řezy recept
Top Recepty MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 450 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžička jedlé sody
- 3 lžíce mléka
- Ořechový karamel:
- 250 g vlašských ořechů na hrubo posekaných
- 100 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 3 lžíce medu
- Citronový krém:
- 100 g cukru
- 200 g másla
- 3 dl mléka
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 1,5 lžíce Solamylu (škrob)
- 1 cukr vanilka
- šťáva z půlky citronu
- Rum na pokapání
Postup Karamelovo-ořechové řezy
Postup receptu
-
Na ořechový karamel smažíme najednou všechny ingredience na pánvi asi 5-10 min.
Mezitím si smícháme všechny suroviny na těsto a rozdělíme na 2 půlky.
První díl těsta vyválíme na pečící papír (plech 33 x 37 cm), lžící na něj rozetřeme všechen horký ořechový karamel (pokud nám vystydnul a ztvrdnul, stačí znovu ohřát) a pečeme asi 8 - 10 min. ve vyhřáté troubě na 170 °C (musí zůstat světlé).
Po upečení plát vyklopíme na přibližně stejně velký obrácený plech (ořechy budou dole), stáhneme pečící papír a necháme vychladnout. Pak znovu překlopíme, aby byly ořechy nahoře.
Druhý díl těsta vyválíme na pečícím papíru, upečeme a necháme na plechu vychladnout. Pak plát těsta pokapeme rumem, pomažeme krémem a přikryjeme (sešoupneme z plechu) plátem těsta karamelem nahoru.
Necháme minimálně den (lépe 2) uležet.
Na krém uvaříme mléko s moukou, Solamylem a cukrem na kaši, necháme vychladnout. Pak umícháme máslo, po lžících přidáváme moučnou kaši a nakonec zašleháme citronovou šťávu.