Karamelovo-ořechové řezy recept

Top Recepty Moučníky

Suroviny na recept

Těsto:
450 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
200 g másla
2 vejce
2 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
3 lžíce mléka
Ořechový karamel:
250 g vlašských ořechů na hrubo posekaných
100 g másla
80 g moučkového cukru
3 lžíce medu
Citronový krém:
100 g cukru
200 g másla
3 dl mléka
1,5 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce Solamylu (škrob)
1 cukr vanilka
šťáva z půlky citronu
Rum na pokapání

Postup receptu

  1. Na ořechový karamel smažíme najednou všechny ingredience na pánvi asi 5-10 min.

  2. Mezitím si smícháme všechny suroviny na těsto a rozdělíme na 2 půlky.

  3. První díl těsta vyválíme na pečící papír (plech 33 x 37 cm), lžící na něj rozetřeme všechen horký ořechový karamel (pokud nám vystydnul a ztvrdnul, stačí znovu ohřát) a pečeme asi 8 - 10 min. ve vyhřáté troubě na 170 °C (musí zůstat světlé).

  4. Po upečení plát vyklopíme na přibližně stejně velký obrácený plech (ořechy budou dole), stáhneme pečící papír a necháme vychladnout. Pak znovu překlopíme, aby byly ořechy nahoře.

  5. Druhý díl těsta vyválíme na pečícím papíru, upečeme a necháme na plechu vychladnout. Pak plát těsta pokapeme rumem, pomažeme krémem a přikryjeme (sešoupneme z plechu) plátem těsta karamelem nahoru.

  6. Necháme minimálně den (lépe 2) uležet.

  7. Na krém uvaříme mléko s moukou, Solamylem a cukrem na kaši, necháme vychladnout. Pak umícháme máslo, po lžících přidáváme moučnou kaši a nakonec zašleháme citronovou šťávu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!

Alternativy k tomuto receptu