Kávovo-maková roláda s lahodným krémem a ovocem recept

Top Recepty Moučníky

Suroviny na recept

4 vejce
80 g třtinového cukru
120 g polohrubé mouky
50 g mletého máku
20 g rozpustné kávy nebo Cara Nestlé
2 polévkové lžíce oleje
1 vanilkový cukr
Na potření:
džem rybízový nebo povidla
Náplň:
170 g másla
70 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
250 g měkkého tvarohu
250 g domácí Lučiny nebo Lučiny z kostky
8-10 ks švestek do rolády a na ozdobu
rum nebo rumová tresť

Postup receptu

  1. Bílky s cukrem ušleháme na pevný sníh. Za stálého šlehání přidáme žloutky a vanilkový cukr. Znovu vyšleháme. Zlehka přidáváme mouku, smíchanou s mákem a kávou, přikápneme trochu oleje a zamícháme.Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 200°C na 8–10 minut dorůžova. Po upečení korpus svineme i s pečícím papírem a necháme vychladnout. Když je roláda vlažná, odstraníme pečící papír.

  2. Změklé máslo utřeme s lučinou, měkkým tvarohem a oběma cukry a vyšleháme na hladký krém. Jednu třetinu krému dáme stranou na ozdobu.

  3. Vlažný korpus rozvineme, potřeme rybízovým džemem nebo povidly, kam jsme kápli trochu rumu (tresti) a necháme ještě chvíli vychladnout.

  4. Roládu s džemem pak potřeme zbylou většinou tvarohového krému a poklademe kousky omytých a nakrájených švestek.

  5. Roládu zavineme a dáme do chladničky ztuhnout. Povrch rolády potřeme jednou třetinou krému, který jsme dali stranou a dozdobíme půlkami omytých švestek. Podáváme ke kávičce nebo jen tak.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!