Křehký špenátový koláč recept
Top Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 1 lžička sůl 1 ks vejce 3 ks vejce 100 g máslo 50 g máslo tymián bylinky 250 g kysaná smetana 300 g hladká mouka 3 lžíce studená voda 400 g listový špenát 1 špetka mletý černý pepř 100 g uzená plec
Postup Křehký špenátový koláč
Postup receptu
-
Mouku prosejeme na vál, doprostřed uděláme důlek a do něj nastrouháme máslo, přidáme vejce a vodu a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň půl hodiny odpočívat v lednici
Špenát necháme předem povolit v lednici. Rozehřejeme máslo, na něm krátce osmažíme nakrájený česnek, přidáme špenát, prohřejeme, odstavíme z plotny a promícháme s vejci, smetanou, solí, pepřem a nasekanými bylinkami. Uzené nakrájíme na plátky
Těsto rozválíme, natlačíme do koláčové formy a propícháme vidličkou, poklademe několika plátky uzeného, nalijeme na něj náplň a dozdobíme zbylým uzeným
Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C na nejnižší úrovni asi 45 minut, dokud
okraje těsta nezezlátnou a náplň neztuhne
Křehký špenátový koláč můžeme podávat ještě teplý nebo později i studený, vždy ale chutná mimořádně
Zdroj: Eklasa.cz