Křehký špenátový koláč recept

Top Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
1 lžička sůl
1 ks vejce
3 ks vejce
100 g máslo
50 g máslo
tymián
bylinky
250 g kysaná smetana
300 g hladká mouka
3 lžíce studená voda
400 g listový špenát
1 špetka mletý černý pepř
100 g uzená plec

Postup receptu

  1. Mouku prosejeme na vál, doprostřed uděláme důlek a do něj nastrouháme máslo, přidáme vejce a vodu a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň půl hodiny odpočívat v lednici

  2. Špenát necháme předem povolit v lednici. Rozehřejeme máslo, na něm krátce osmažíme nakrájený česnek, přidáme špenát, prohřejeme, odstavíme z plotny a promícháme s vejci, smetanou, solí, pepřem a nasekanými bylinkami. Uzené nakrájíme na plátky

  3. Těsto rozválíme, natlačíme do koláčové formy a propícháme vidličkou, poklademe několika plátky uzeného, nalijeme na něj náplň a dozdobíme zbylým uzeným

  4. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C na nejnižší úrovni asi 45 minut, dokud

  5. okraje těsta nezezlátnou a náplň neztuhne

  6. Křehký špenátový koláč můžeme podávat ještě teplý nebo později i studený, vždy ale chutná mimořádně

  7. Zdroj: Eklasa.cz


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!