Krémové řezy bez krému recept
Top Recepty MoučníkySuroviny na recept
- 5 vajec
- 150 g hladké mouky
- 150 g másla
- 150 g cukru moučky
- 1 vanilkový (ne vanilinový) cukr
- 1 citron
- 600 ml mléka
- Poleva:
- 180-200 ml zakysané smetany
- 100 g hořké čokolády (čokolády na vaření)
Postup Krémové řezy bez krému
Postup receptu
-
Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Mléko necháme ohřát na pokojovou teplotu, z citronu vymačkáme šťávu a zbavíme ji zrníček. Odvážíme mouku. Vejce opatrně rozklepneme, žloutky dáme do mísy spolu s oběma cukry. Zapneme troubu na 160 st.C, aby se předehřála.
Ušleháme bílky (s pár kapkami citronové šťávy) dotuha, nakonec zašleháme zbytek šťávy z citronu a dáme na chvíli stranou. Pokračujeme prošleháním žloutků s cukry do světlé pěny. Do ní zašleháme zchladlý tuk, přidáme mléko, opět prošleháme, aby se všechny suroviny dobře spojily. Nakonec, za stálého pomalého šlehání, přidáme do směsi i mouku. Žloutková směs je hodně řídká, asi jako na palačinky.
Opatrně do směsi vmícháme pevný sníh - lžící, vidličkou, pomalu, tak aby si těsto zachovalo nadýchanou konzistenci. Nelekejte se, těsto je jak pěna. Přelijeme je do plechu s vyššími okraji vyloženého pečícím papírem (velikost tak 25x25 či 17x27 cm) a dáme do předehřáté trouby. Pečeme cca 30-35 minut, občas zkontrolujeme a když začne být moučník zlatavý, shora praskat a je střed pevný, je upečeno. Necháme vychladnout a dáme do druhého dne - nejlépe do chladničky - ztuhnout.
Můžeme jen pocukrovat nebo dát polevu. Já promíchala zakysanou smetanu s čokoládou, rozpuštěnou ve vodní lázni.