Krnovský dort recept
Top ReceptySuroviny na recept
- těsto 250 g cukr 200 ml olej 2 špetky sůl 3 ks žloutek 3 ks bílek 1 balíček vanilkový cukr 100 g hořká čokoláda 230 g polohrubá mouka 250 g červená řepa 0 lžiček jedlá soda 1 lžička kypřící prášek do pečiva krém 4-5 ks jablko bílek cukr moučka citronová šťáva podle potřeby cukr moučka hrubá mouka na vysypání máslo na vymazání na ozdobu 400 g maliny 1 balíček ztužovač do šlehačky 200 ml smetana ke šlehání 33%
Postup Krnovský dort recept
Postup receptu
-
Uvařenou červenou řepu jemně nastrouháme a 70 - 80% čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo ji také jemně nastrouháme. Cukr vyšleháme do husté bílé pěny se žloutky a postupně zašleháme čokoládu, řepu, olej, sodu, vanilkový cukr, mouku prosátou s kypřícím práškem do pečiva a nakonec zlehka vyšleháme tuhý sníh z bílků a soli.
Těsto vlijeme do dortové formy, ve které máslem vymažeme pouze dno a vysypeme hrubou moukou.
Dort pečeme v troubě při 180 °C asi 40 - 45 minut. Dort necháme 15 minut ve formě, pak ho vyjmeme a necháme zcela vychladnout.
Mezitím si připravíme jablečnou šlehačku. V troubě upečeme 4 - 5 jablek, oloupeme je a propasírujeme přes síto. Pyré zvážíme a na každých 70 g přidáme stejné množství cukru moučka, šťávu z jednoho citronu, 3 bílky a vyšleháme do husté konzistence.
Dortový korpus rozkrojíme naplníme jablečnou šlehačkou a potřeme ho i na povrchu. Před podáváním ozdobíme krnovský dort vyšlehanou smetanou se ztužovačem a malinami nebo višněmi.
Krnovský dort nakrájíme a podáváme jako vynikající moučník k šálku dobré kávy nebo čaje.