Krnovský dort recept

Top Recepty

Suroviny na recept

těsto
250 g cukr
200 ml olej
2 špetky sůl
3 ks žloutek
3 ks bílek
1 balíček vanilkový cukr
100 g hořká čokoláda
230 g polohrubá mouka
250 g červená řepa
0 lžiček jedlá soda
1 lžička kypřící prášek do pečiva
krém
4-5 ks jablko
bílek
cukr moučka
citronová šťáva
podle potřeby
cukr moučka
hrubá mouka na vysypání
máslo na vymazání
na ozdobu
400 g maliny
1 balíček ztužovač do šlehačky
200 ml smetana ke šlehání 33%

Postup receptu

  1. Uvařenou červenou řepu jemně nastrouháme a 70 - 80% čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo ji také jemně nastrouháme. Cukr vyšleháme do husté bílé pěny se žloutky a postupně zašleháme čokoládu, řepu, olej, sodu, vanilkový cukr, mouku prosátou s kypřícím práškem do pečiva a nakonec zlehka vyšleháme tuhý sníh z bílků a soli.

  2. Těsto vlijeme do dortové formy, ve které máslem vymažeme pouze dno a vysypeme hrubou moukou.

  3. Dort pečeme v troubě při 180 °C asi 40 - 45 minut. Dort necháme 15 minut ve formě, pak ho vyjmeme a necháme zcela vychladnout.

  4. Mezitím si připravíme jablečnou šlehačku. V troubě upečeme 4 - 5 jablek, oloupeme je a propasírujeme přes síto. Pyré zvážíme a na každých 70 g přidáme stejné množství cukru moučka, šťávu z jednoho citronu, 3 bílky a vyšleháme do husté konzistence.

  5. Dortový korpus rozkrojíme naplníme jablečnou šlehačkou a potřeme ho i na povrchu. Před podáváním ozdobíme krnovský dort vyšlehanou smetanou se ztužovačem a malinami nebo višněmi.

  6. Krnovský dort nakrájíme a podáváme jako vynikající moučník k šálku dobré kávy nebo čaje.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!

Alternativy k tomuto receptu