Kuře po senegalsku recept

Top Recepty Drůbeží maso

Suroviny na recept

1 kuře cca 1500 g
0,5 kg cibule (asi 4 větší palice)
2 citrony
2 zelené papriky
3 mrkve
5 lžic pikantní hořčice (Dijonská apod.)
2 čajové lžičky chilli
3 stroužky česneku
sůl
pepř
ořechový olej na marinádu (lze použít i běžný, který používáme)
olivový olej na pečení

Postup receptu

  1. Příprava marinády: Šťávu z obou citronů smícháme s pepřem, chilli kořením, hořčicí, olejem a pečlivě promícháme. Přidáme ještě 1 papriku, 1 mrkev, které nahrubo nastrouháme, nebo jemně nakrájíme, a 1 prolisovaný stroužek česneku. Přisolíme a marinádu pečlivě rozmícháme.

  2. Kuře rozdělíme na menší kousky. Nevykošťujeme (má lepší chuť). Vložíme do marinády, pořádně v ní kuře obalíme a necháme odležet alespoň hodinu - nejlépe přes noc.

  3. Troubu si předehřejeme na 180 °C, kuře vložíme na pekáček s rozpáleným olejem a pečeme asi 30 minut. Během pečení můžeme malinko podlít vodou a poléváme kuře vypečenou šťávou.

  4. Mezitím si připravíme hustou zeleninovou omáčku – cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek na plátky, mrkev s paprikou rovněž na malé kousky. Ve velkém kastrolu rozpálíme olej, nasypeme cibuli, česnek a promícháme, ihned vložíme zbylou zeleninu a pokud zbyla marináda, přidáme i ji. Malinko podlijeme vodou a dusíme cca 15 minut. Do této směsi vložíme opečené kousky kuřete, promícháme a ještě necháme stát na plotně asi 10 minut, aby se chutě propojily.

  5. Kuře je jemné, křehké, pikantní a zelenina chutná i samotná bez masa. Cibule tam udělá fantastickou šťávu, mrkev ji krásně doplní. Příloha: dlouhozrnná rýže, možná by šel i kuskus. Recept mám už hodně dávno ze starého časopisu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!