Kuře po senegalsku recept
Top Recepty Drůbeží masoSuroviny na recept
- 1 kuře cca 1500 g
- 0,5 kg cibule (asi 4 větší palice)
- 2 citrony
- 2 zelené papriky
- 3 mrkve
- 5 lžic pikantní hořčice (Dijonská apod.)
- 2 čajové lžičky chilli
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- ořechový olej na marinádu (lze použít i běžný, který používáme)
- olivový olej na pečení
Postup Kuře po senegalsku
Postup receptu
-
Příprava marinády: Šťávu z obou citronů smícháme s pepřem, chilli kořením, hořčicí, olejem a pečlivě promícháme. Přidáme ještě 1 papriku, 1 mrkev, které nahrubo nastrouháme, nebo jemně nakrájíme, a 1 prolisovaný stroužek česneku. Přisolíme a marinádu pečlivě rozmícháme.
Kuře rozdělíme na menší kousky. Nevykošťujeme (má lepší chuť). Vložíme do marinády, pořádně v ní kuře obalíme a necháme odležet alespoň hodinu - nejlépe přes noc.
Troubu si předehřejeme na 180 °C, kuře vložíme na pekáček s rozpáleným olejem a pečeme asi 30 minut. Během pečení můžeme malinko podlít vodou a poléváme kuře vypečenou šťávou.
Mezitím si připravíme hustou zeleninovou omáčku – cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek na plátky, mrkev s paprikou rovněž na malé kousky. Ve velkém kastrolu rozpálíme olej, nasypeme cibuli, česnek a promícháme, ihned vložíme zbylou zeleninu a pokud zbyla marináda, přidáme i ji. Malinko podlijeme vodou a dusíme cca 15 minut. Do této směsi vložíme opečené kousky kuřete, promícháme a ještě necháme stát na plotně asi 10 minut, aby se chutě propojily.
Kuře je jemné, křehké, pikantní a zelenina chutná i samotná bez masa. Cibule tam udělá fantastickou šťávu, mrkev ji krásně doplní. Příloha: dlouhozrnná rýže, možná by šel i kuskus. Recept mám už hodně dávno ze starého časopisu.