Kuře ve svíčkové recept

Top Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks cibule
0 ks celer
1 špetka tymián
1 ks kuře
1 ks mrkev
0 ks petržel
50 g špek
1 ks bobkový list
1 špetka mletý pepř
1 kelímek zakysaná smetana
5-6 kuliček celý černý pepř
5 kuliček celé nové koření
podle potřeby
máslo
tuk
hladká mouka

Postup receptu

  1. Omyté a kůže zbavené kuře rozdělíme na 4 díly. Prošpikujeme špekem, osolíme, opepříme a na rozpáleném tuku (půl oleje a půl másla) z obou stran necháme maso zatáhnout.

  2. Maso přendáme na talíř a na zbylém tuku necháme jen zpěnit malou cibulku. Přidáme větší mrkev, asi poloviční petržel nebo polovinu velké a celer. V tuku oblanžírujeme. Maso dáme do pekáče, přidáme zeleninu, 1 bobkový list, 5 - 6 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření a nepatrně tymiánu. Kuře podlijeme horkou vodou a dáme péct. Kuře ve svíčkové pečeme při 200 °C asi na hodinu. Potom maso odložíme stranou, z omáčky vytáhneme všechny kuličky a bobkový list. Zeleninu se šťávou rozmixujeme. Dáme ji do hrnce. Podle potřeby přidáme vodu a chvilku povaříme. Smícháme mouku s kysanou smetanou. Smetanou zahustíme omáčku. Bude-li málo nakyslá, přidáme citronovou šťávu nebo trošku horkého octa.

  3. Kuře ve svíčkové podáváme s knedlíky nebo těstovinami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!