Kvásek z žitné mouky recept

Top Recepty

Suroviny na recept

250 g BIO celozrnná žitná mouka jemně mletá
370 ml odstátá voda

Postup receptu

  1. Po přečtení tohoto receptu se možná zaleknete, ale není to vůbec složité. Recept na chléb připravený z tohoto kvásku naleznete zde: Chléb z žitného kvásku

  2. Začátek receptu je trochu zdlouhavější, ale když už máte kvásek hotový, tak jej jen přikrmujete a můžete používat každý den. Co je hlavní, že Váš chlebíček bude mít přirozeně výbornou chuť.

  3. 1.den

  4. Ve 2-litrové nádobě rozmícháme 100 g mouky ve 125 ml vlažné vody (28 - 30°C). Přikryjeme utěrkou (ubrouskem), necháme stát při 21 - 23°C, v létě dáme do trochu chladnější místnosti.

  5. 2. den

  6. Přimícháme 50 g mouky a 125 ml vlažné vody, necháme další den.

  7. 3. den

  8. Přimícháme dalších 50 g mouky a již jen 60 ml vlažné vody, přikryjeme a opět necháme stát.

  9. 4.den

  10. přimícháme 50 g mouky a 60 ml vlažné vody, necháme přikryté ještě 24 hod stát.

  11. Je-li správná teplota při kvašení, pak by měl mít kvas po uplynutí 4 dnů lehce kyselou vůni a konzistenci hodně měkkého těsta.

  12. Kvásek je možné udržovat tak, že po odebrání necháme na dně cca 1 cm (může být i více) a oživíme ho (přidáme mouku a vlažnou vodu - třeba jako 4.den.

  13. Jak použít kvásek z lednice

  14. před pečením kvásek vyndáme z lednice, dokrmíme a počkáme, až se probere a zvětší svůj objem.

  15. Odebereme potřebné množství do těsta a vrátíme do lednice.

  16. Pokud nepečeme často a uchováváme kvásek v lednici, stačí ho 1 - 2x do týdne oživit.... není nutné, někdo dokrmuje i déle jak po týdnu!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!