Kynutý čokoládový koláč recept

Top Recepty moučníky

Suroviny na recept

0,25 lžiček sůl
125 g máslo
3 ks žloutek
250 ml mléko
bílek
90 g cukr moučka
100 g cukr moučka
2 lžíce slunečnicový olej
30 g čerstvé droždí
2 lžíce holandské kakao
600 g hladká mouka extra speciál 00

Postup receptu

  1. Z hladké mouky, špetky soli, cukru moučka, čerstvého droždí, vlažného mléka, vaječných žloutků a slunečnicového oleje vymísíme v robotu hladké pružné lesklé těsto, které na povrchu posypeme moukou a přikryté necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1,5 až 2 hodiny. V mém případě v tomto teple neuvěřitelně rychle těsto nakynulo, už za necelou hodinu těsto dosáhlo dvojnásobný objem, proto si čas přizpůsobíme k teplotě u vás doma!

  2. Zatím než těsto vykyne, připravíme čokoládovou náplň. Nejprve rozpustíme čerstvé máslo, do vlažného másla přidáme holandské kakao a cukr moučka, dobře rozmícháme a odložíme na chvíli do chladničky

  3. Vykynuté těsto dáme na jemně pomoučněnou desku a rozdělíme na 4 přibližně stejné části, z kterých vytvarujeme bochníky a po jednom hned bez dalšího kynutí rozválíme na obdélník o tloušťce asi 1 mm. Každý jednotlivý obdélník rovnoměrně potřeme připravenou čokoládovou náplní tak, že po obvodu necháme asi 2,5 cm volný pás a stočíme do závinu tak, aby spoj byl na spodku. Vždy 2 záviny spleteme do jednoduchého vrkoče

  4. Upletené vrkoče položíme na plech s teflonovou fólií, potřeme rozšlehaným vaječným bílkem a necháme v teple 30 minut ještě kynout. Potom vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev. Pečeme 30 minut a vybereme z trouby

  5. Upečené koláče necháme chvíli zchladnout na plechu, až potom dáme koláče vychladnout na mřížku. Když koláče vychladnou, pokrájíme je na plátky o tloušťce asi 1 cm. Těsto upečených koláčů je velmi jemné a má velmi nadýchanou strukturu s početnými dírkami

  6. Kynutý čokoládový koláč je lehký jako pírko a uvnitř má chutnou čokoládovou náplň. Koláč je vhodný jako sladká snídaně nebo svačina. Výborně chutná ke kávě, čaji a horkému kakau nebo i samotný.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!