Listové těsto francouzské recept
Top Recepty Pro začátečníkySuroviny na recept
- Vodánek:
- 200 g hladké mouky
- 100 g studené vody
- 20 g másla
- 1/2 kávové lžičky soli
- Tukánek:
- 200 g másla
- 20 g hladké mouky
- hladká mouka na podsypávání
Postup Listové těsto francouzské
Postup receptu
-
Máslo necháme trochu povolit, nakrájíme ho na kostky.
Na tukánek jej rychle zpracujeme s moukou, vytvoříme čtverec, zabalíme do fólie a dáme do chladna.
Na vodánek do mouky rozdrobíme máslo, přilijeme osolenou vodu a zpracujeme na pružné nelepivé těsto. Skvěle se těsto vypracuje v robotu.
Zabalíme do fólie a dáme do chladna odpočinout na půl hodiny. Půlhodinové intervaly samosebou nemusíte dodržovat na minutu přesně:D
Pak vodánek rozválíme na větší čtverec, úhlopříčně do něj vložíme máslový čtverec, zabalíme a lehce rozválíme na obdélník. Důležité je válet vždy do obdélníku, tedy jedním nebo druhým směrem.
Těsto složíme na třetiny, zabalíme a dáme na půl hodiny vychladit.
Znovu lehce rozválíme, složíme tentokrát na čtvrtiny, zabalíme a dáme chladit.
Toto zopakujeme ještě dvakrát - rozválet, třetiny, chladit, rozválet, čtvrtiny, chladit a znovu třetiny a čtvrtiny.
Zabalit do fólie.