Listové těsto francouzské recept

Top Recepty Pro začátečníky

Suroviny na recept

Vodánek:
200 g hladké mouky
100 g studené vody
20 g másla
1/2 kávové lžičky soli
Tukánek:
200 g másla
20 g hladké mouky
hladká mouka na podsypávání

Postup receptu

  1. Máslo necháme trochu povolit, nakrájíme ho na kostky.

  2. Na tukánek jej rychle zpracujeme s moukou, vytvoříme čtverec, zabalíme do fólie a dáme do chladna.

  3. Na vodánek do mouky rozdrobíme máslo, přilijeme osolenou vodu a zpracujeme na pružné nelepivé těsto. Skvěle se těsto vypracuje v robotu.

  4. Zabalíme do fólie a dáme do chladna odpočinout na půl hodiny. Půlhodinové intervaly samosebou nemusíte dodržovat na minutu přesně:D

  5. Pak vodánek rozválíme na větší čtverec, úhlopříčně do něj vložíme máslový čtverec, zabalíme a lehce rozválíme na obdélník. Důležité je válet vždy do obdélníku, tedy jedním nebo druhým směrem.

  6. Těsto složíme na třetiny, zabalíme a dáme na půl hodiny vychladit.

  7. Znovu lehce rozválíme, složíme tentokrát na čtvrtiny, zabalíme a dáme chladit.

  8. Toto zopakujeme ještě dvakrát - rozválet, třetiny, chladit, rozválet, čtvrtiny, chladit a znovu třetiny a čtvrtiny.

  9. Zabalit do fólie.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!