Lotrinský kari-pórkový koláč recept

Top Recepty předkrmy

Suroviny na recept

1 lžička sůl
3 ks vejce
100 g máslo
30 g máslo
200 ml mléko
75 ml voda
1 lžíce kari
200 g hladká mouka
sůl a pepř
4 ks střední pórek
provensálské bylinky
150 g strouhaný ementál
250 ml smetana na šlehání 40%

Postup receptu

  1. Těsto: Ve středně velké míse zpracujeme máslo s moukou a solí - snažíme se drolit mezi prsty, přidáme vodu a provensálské bylinky a těsto hněteme tak dlouho dokud nevytvoříme pěkný váleček nebo kouli, kterou poté necháme v míse na hodinu odležet v lednici

  2. Náplň: Opraný pórek nakrájíme na půlkolečka. Na větší pánvi si rozpustíme máslo a nakrájený pórek restujeme asi 15-20 minut, přidáme kari, promícháme a odložíme ze sporáku. Do další mísy vylijeme smetanu a postupně metličkou ručně vmícháme vejce. Přidáme sůl, pepř a mléko a vše ještě jednou promícháme

  3. Odležené těsto vyválíme do kruhu velkého tak, aby se s ním dala vyložit koláčová forma o průměru asi 30 cm přesně po okraj. Formu si nejprve vymažeme a vysypeme třeba moukou. Do těstem vyložené formy rovnoměrně rozprostřeme udušený pórek s kari, poté vše přelijeme směsí smetany, mléka a vajec a nakonec rovnoměrně posypeme nastrouhaným ementálem a pečeme při 180 °C 35-40 minut do zlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!