Marinovaný zelený chřest sypaný parmezánem recept

Top Recepty Zeleninová jídla

Suroviny na recept

500 g zeleného chřestu
3 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1 lžička octa
1 lžička medu
3 stroužky česneku
2-3 lžíce čerstvé nasekané pažitky
pepř
sůl
1 lžička demi glace
100 g parmazánu

Postup receptu

  1. Chřest omyjeme a odstraníme spodní část jeho stonku tak, že ho prohneme a on praskne a tím se sám oddělí.

  2. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo, odstavíme z plotýnky a vmícháme olivový olej, prolisovaný česnek, med, ocet a pažitku. Osolíme, opepříme a vložíme stonky chřestu. Dobře promícháme, aby se chřest obalil marinádou a necháme uležet cca 3 hodiny. Průběžně chřestem obracíme.

  3. Poté pánev postavíme na plotýnku, obsah necháme zahřát a marinádu rozpustit a zalijeme vroucí vodou tak, aby byl chřest ponořený.

  4. Vaříme 5-7 minut.

  5. Chřest vyjmeme, necháme okapat a udržujeme teplý v alobalu.

  6. Vývar v pánvi ochutíme demi glace a necháme prudce redukovat, dokud nevznikne zahuštěná šťáva. Dosolíme a dopepříme.

  7. Chřest přeléváme horkou omáčkou a vzápětí sypeme jemně strouhaným parmazánem.

  8. Podáváme s opečeným světlým pečivem, ale dobrý je i s bramborovým pyré nebo hedvábnou bramborovou kaší.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!