Máslové croissanty s omládkem recept

Top Recepty Domácí pekárna

Suroviny na recept

Na omládek:
100 ml (g) vlažné vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
21 g droždí (půl kostky)
130 g hladké mouky
Dále do těsta:
50 g měkké Stelly (nebo Hery)
2 lžíce rozšlehaného vejce (zbytek vejce zůstane na potření croissantů před pečením)
80 g vody
1/2 rovné lžičky soli
70 g cukru
320 g hladké mouky
90 g másla na provalování

Postup receptu

  1. Těsto je možné udělat jak robotem, tak i v pekárně.

  2. V pekárně necháme bez předehřevu umíchat omládek a v zavřené pak 45 minut kynout. Přidáme zbytek surovin a (opět bez předehřevu) necháme vymísit těsto, pak pekárnu vypneme (program přerušíme) a těsto necháme 60-90 minut vykynout. Bez nahřívání pekárnou, aby se nám na něm pak při provalování nerozpustilo máslo, můžeme během kynutí i 1 až 2 x promíchat.

  3. Vykynuté vytáhneme, propracujeme a rozválíme. Na jednu polovinu plátu nastrouháme tuhé máslo, překryjeme druhou polovinou plátu, okraje zamáčkneme a celé rozválíme na tenčí. Poskládáme na třetiny a opět rozválíme.

  4. Znovu poskládáme na třetiny a už můžeme rozválet na tenký finální plát, který rozkrájíme na trojúhelníky a z nich umotáme croissanty. Ti pilnější ale mohou skládání a rozvalování opakovat ještě klidně i dvakrát, těsto bude lépe a více lístkovat.

  5. Umotané croissanty necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií asi 30 minut nakynout, potřeme zbytkem vejce (pouze povrch, ne boky - řez těsta -> lístky by se slepily) a ve vyhřáté troubě upečeme (250°C/asi 12-14 min - pokud vám budou moc brzo hnědnout, teplotu snižte na 220°C.)

  6. Do těsta doporučuji dát Stellu, s Herou budou croissanty vonět trochu do loupáků.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!