Moje makové buchty recept
Top Recepty MoučníkySuroviny na recept
- 600 g polohrubé mouky
- 100 g cukr
- 150 g tuku (máslo + olej)
- 4 žloutky
- 42 g droždí
- cca 1/4 l mléka
- 1 lžička soli
- citronová kůra
- Nádivka:
- 300 g máku
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- cca 2 dl mléka
- 2 hřebíčky
- trochu skořice
Postup Moje makové buchty
Postup receptu
-
Z droždí, trošky cukru a teplého mléka uděláme kvásek. V míse vymícháme žloutky s cukrem, solí a citronovou kůrou. Přidáme prosátou mouku (já nejraději používám babiččinu volbu), kvásek, postupně přidáváme mléko a nakonec rozpuštěný vlahý tuk. Těsto vařečkou důkladně vypracujeme a necháme kynout. Můžeme jej několikrát přemíchat, bude ještě lepší. Samozřejmě, že těsto lze zadělávat v pekárně, ale já jsem ze staré školy a potřebuji těsto tzv. cítit v ruce.
Na nádivku povaříme v mléce umletý mák s cukrem a vanilkovým cukrem. Ochutíme trochou skořice a tlučeným hřebíčkem. Necháme vychladnout.
Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky, plníme nádivkou a zabalíme. Skládáme na plech a důkladně je ze všech stran potíráme rozpuštěným máslem.
Pečeme v horkovzdušné troubě na 170°C.