Moje makové buchty recept

Top Recepty Moučníky

Suroviny na recept

600 g polohrubé mouky
100 g cukr
150 g tuku (máslo + olej)
4 žloutky
42 g droždí
cca 1/4 l mléka
1 lžička soli
citronová kůra
Nádivka:
300 g máku
100 g cukru
1 vanilkový cukr
cca 2 dl mléka
2 hřebíčky
trochu skořice

Postup receptu

  1. Z droždí, trošky cukru a teplého mléka uděláme kvásek. V míse vymícháme žloutky s cukrem, solí a citronovou kůrou. Přidáme prosátou mouku (já nejraději používám babiččinu volbu), kvásek, postupně přidáváme mléko a nakonec rozpuštěný vlahý tuk. Těsto vařečkou důkladně vypracujeme a necháme kynout. Můžeme jej několikrát přemíchat, bude ještě lepší. Samozřejmě, že těsto lze zadělávat v pekárně, ale já jsem ze staré školy a potřebuji těsto tzv. cítit v ruce.

  2. Na nádivku povaříme v mléce umletý mák s cukrem a vanilkovým cukrem. Ochutíme trochou skořice a tlučeným hřebíčkem. Necháme vychladnout.

  3. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky, plníme nádivkou a zabalíme. Skládáme na plech a důkladně je ze všech stran potíráme rozpuštěným máslem.

  4. Pečeme v horkovzdušné troubě na 170°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!