Mřížkovaný koláč s mletým masem a brokolicí recept

Top Recepty

Suroviny na recept

podle chuti
2 stroužky česnek
sůl
mletý černý pepř
těsto
1 špetka sůl
400 g hladká mouka
140 ml světlé pivo
200 g studené máslo
náplň
1 ks vejce
400 g brokolice
100 ml smetana na vaření
500 g mleté maso mix
na potření
1 ks žloutek
podle potřeby
2 lžíce olivový olej

Postup receptu

  1. Do mixeru s nožíkem vysypeme mouku, sůl a studené nakrájené máslo. Suroviny rozmixujeme na pískovitou směs. Směs vysypeme na kuchyňský vál a pomalu do středu začneme přilévat vychlazené pivo. S přiléváním piva začneme prsty suroviny zpracovávat do pružného těsta. Dobře vypracované těsto zabalíme potravinářské folie a uložíme alespoň na 30 minut do lednice.

  2. Brokolici rozdělíme na růžičky, které propláchneme a dáme vařit do osolené vody. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.

  3. Do pánve s rozehřátým olejem vložíme nakrájený česnek a po chvilce přidáme mleté maso, které osmažíme. Mícháme a přidáme už měkkou a odkapanou brokolici.Společně pár minut smažíme a potom necháme vychladnout. Směs promícháme se smetanou, vejcem a podle chuti solí a pepřem.

  4. Pečící papír mírně navlhčíme, dobře vyždímáme a vyložíme jím kulatou formu asi o průměru 22 cm.

  5. Z těsta odebereme část na mřížkování, těstem vyložíme formu až ke krajům a zbytek odřízneme. Na těsto uhladíme masovou směs s brokolicí a přikryjeme proužky těsta, které potřeme rozšlehaným žloutkem.

  6. Mřížkovaný slaný koláč pečeme asi 40 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.

  7. Mřížkovaný koláč s masem a brokolicí můžeme podávat vlažný k večeři a také jako chuťovku k různým příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!