Mřížkovaný koláč s mletým masem a brokolicí recept
Top ReceptySuroviny na recept
- podle chuti 2 stroužky česnek sůl mletý černý pepř těsto 1 špetka sůl 400 g hladká mouka 140 ml světlé pivo 200 g studené máslo náplň 1 ks vejce 400 g brokolice 100 ml smetana na vaření 500 g mleté maso mix na potření 1 ks žloutek podle potřeby 2 lžíce olivový olej
Postup Mřížkovaný koláč s mletým masem a brokolicí recept
Postup receptu
-
Do mixeru s nožíkem vysypeme mouku, sůl a studené nakrájené máslo. Suroviny rozmixujeme na pískovitou směs. Směs vysypeme na kuchyňský vál a pomalu do středu začneme přilévat vychlazené pivo. S přiléváním piva začneme prsty suroviny zpracovávat do pružného těsta. Dobře vypracované těsto zabalíme potravinářské folie a uložíme alespoň na 30 minut do lednice.
Brokolici rozdělíme na růžičky, které propláchneme a dáme vařit do osolené vody. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Do pánve s rozehřátým olejem vložíme nakrájený česnek a po chvilce přidáme mleté maso, které osmažíme. Mícháme a přidáme už měkkou a odkapanou brokolici.Společně pár minut smažíme a potom necháme vychladnout. Směs promícháme se smetanou, vejcem a podle chuti solí a pepřem.
Pečící papír mírně navlhčíme, dobře vyždímáme a vyložíme jím kulatou formu asi o průměru 22 cm.
Z těsta odebereme část na mřížkování, těstem vyložíme formu až ke krajům a zbytek odřízneme. Na těsto uhladíme masovou směs s brokolicí a přikryjeme proužky těsta, které potřeme rozšlehaným žloutkem.
Mřížkovaný slaný koláč pečeme asi 40 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.
Mřížkovaný koláč s masem a brokolicí můžeme podávat vlažný k večeři a také jako chuťovku k různým příležitostem.