Mrkvový „hummus“ s ovesnými krekry recept
Top Recepty Bezmasá jídlaSuroviny na recept
- Hummus“:
- 200 g oloupané mrkve
- olivový olej
- čerstvě mletý pepř
- 150 g uvařené cizrny
- ½ stroužku česneku
- sůl
- chilli
- 20 g tahini pasty
- 20 ml kokosové smetany
- 80 – 100 ml vody
- Krekry:
- 50 g jemných ovesných vloček
- 70 ml teplé vody
- 25 g hladké mouky (můžete použít celozrnnou)
- sůl
- Na dohotovení:
- 60 g uvařené cizrny
- olivový olej
- ½ lžičky mleté papriky
- sůl
Postup Mrkvový „hummus“ s ovesnými krekry
Postup receptu
-
Mrkev promíchejte se lžící oleje, větší špetkou soli a čerstvě mletým pepřem. Rozložte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 200 ⁰C. Pečte, dokud nebude mrkev měkká.
Měkkou mrkev vložte do mísy, přidejte 150 g cizrny, pokrájený česnek, trochu chilli, tahini pastu, kokosovou smetanu a mixujte. Během mixování přilijte vodu. Mixujte pokud možno dohladka.
Na dokončení: Cizrnu v míse smíchejte s trochou oleje, solí a mletou paprikou. Rozložte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 200 ⁰C. Pečte asi 15 minut dokřupava.
Vločky vložte do misky a zalijte teplou vodou. Promíchejte. Když jsou vločky nasáklé, přidejte špetku soli a vmíchejte mouku. Těsto rozdělte na dvě části. Každou rozválejte na pomoučeném vále na slabý plát ve tvaru kola. Rozřízněte na 8 trojúhelníků. Přendejte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C. Pečte asi 20 minut, v polovině doby pečení obraťte.
Hummus servírujte posypaný pečenou cizrnou, vločkami chilli a můžete přidat různá semínka. Lehce polijte olivovým olejem.