Musaka - zakladní recept

Top Recepty Bramborová jídla

Suroviny na recept

1,5 - 2 kg brambor
2 střední cibule, sezónně můžeme i pórek
2 mrkve
500 g mletého masa../v rcp použity již ochucené bulharské kebabčeta - ¨čevabčiči¨/..
1 PL červené papriky
1 PL čubrici
pepř
majoránka - jen lehce na přání../v originálu se nepoužívá/..
3 vajíčka
350 ml mléka
1 větší PL mouky
sůl dle potřeby

Postup receptu

  1. Brambory nakrájíme na kostičky. Cibuli i pórek na drobno. Mrkev na čtvrtky. Mleté dochutíme podle sebe - pepř, sůl,...

  2. V kastrolu osmahneme na sádle nebo oleji cibuli i pórek. Přidáme i mleté maso a mrkev. Mícháme, dusíme pod pokličkou asi 10-15 minut.

  3. Do připraveného plechu dáme brambory i připravenou masovou směs, osolíme lehce. Přidáme koření../čubrica, paprika, majoránka, pepř/.. Vše dobře promícháme a zalijeme vodou, kterou jsme propláchli kastrol od masové směsi. Vody tak akorát../foto č.7/.. - nemělo by to být pod vodou. A šoupneme to do vyhřáté trouby asi na 200°C.

  4. Připravíme zálivku. 3 vajíčka, asi 350 ml mléka, 1 větší PL mouky. Vše dobře rozmícháme. Maximálně po 15 minutách vytáhneme plech a směs zalijeme připravenou zálivkou. Ne z vysoka, aby zálivka zůstala hezky nahoře. A šup s ním zpět do trouby.

  5. V troubě je asi 35 minut. Samozřejmě průběžně kontrolujeme. Když se začnou odlepovat okraje, je ten správný čas. Musaka je hotová.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!