Nadýchaná jogurtová kynutá bábovka recept

Top Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 lžička sůl
1 ks vejce
50 g máslo
3 lžíce cukr moučka
1 lžička cukr krystal
200 g polohrubá mouka
150 ml vlažné mléko
27 g čerstvé droždí
2 lžíce studené mléko
polohrubá mouka na vysypání
3 lžíce holandské kakao
400 g hladká mouka extra speciál 00
čerstvé máslo na vymazání
200 ml hustý domácí bílý neochucený jogurt

Postup receptu

  1. Do mísy robota prosejeme obě mouky, promícháme se solí a cukrem moučka. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme 50 ml vlažného mléka a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut. V hrnečku necháme rozpustit čerstvé máslo

  2. K vykynutému kvásku přidáme zbylé vlažné mléko, rozpuštěné vlažné máslo, domácí hustý bílý neochucený jogurt, vejce a všechno spolu vymísíme na hladké, měkké a nelepivé těsto. Nejprve mísíme v robotu 10 minut na rychlosti č. 1, potom ještě 5 minut na rychlost č. 2, až se na povrchu tvoří velké bubliny

  3. Těsto na kynutou bábovku rozdělíme na dvě poloviny. V misce rozmícháme dohladka 3 lžíce kakaa s 2 lžícemi studeného mléka. Jednu polovinu těsta necháme světlou, odložíme do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu

  4. Do druhé poloviny těsta v robotu zapracujeme kakao s mlékem, těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple také vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu

  5. Když nám kyne těsto, vymažeme bábovkovou formu máslem a vysypeme moukou. Obě vykynutá těsta rozválíme do obdélníku o velikosti asi 40 x 20 cm a o tloušťce 2 - 3 mm. Na světlé těsto položíme tmavé kakaové těsto a několikrát přejedeme zlehka válečkem přes kakaové těsto, aby se obě těsta spojily, od delší strany svineme na pevno do závinu

  6. Závin vložíme do připravené bábovkové formy, oba konce závinu stlačením spojíme, formu přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout v teple ještě 1 hodinu

  7. Vykynutou bábovku vložíme péct do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 45 až 50 minut. Upečenou kynutou jogurtovou bábovku vybereme z trouby, ještě teplou bábovku vyklopíme z formy, necháme vychladnout a můžeme posypat cukrem moučka

  8. Nadýchanou jogurtovou kynutou bábovku servírujeme pokrájenou na porce ke kávě anebo k horkému kakau či čaji. Bábovka vůbec není přeslazená a má úžasně lehké a nadýchané těsto, ve kterém se střídají tmavé a světlé vrstvy těsta velmi jemné chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!