Nové brambory s česnekovým máslem a studenou omáčkou z Nivy recept

Top Recepty Bramborová jídla

Suroviny na recept

Dle počtu strávníků:
nové brambory, menší
sůl
posekané bylinky dle chuti: kopr, petrželka, pažitka...
sádlo nebo máslo
Nivová omáčka /dip:
200 g zakysané smetany
100 g Nivy
česnek a bylinky dle chuti, postačí trošku
sůl, je-li třeba
pepř mletý (není nutný)
Česnekové máslo:
česnek nebo česnekové výhonky
sůl
máslo

Postup receptu

  1. Nové brambory vydrbeme kartáčkem nebo nožem oškrábeme (což není nutné). Uvaříme v osolené vodě nebo upečeme v troubě na sádle doměkka. Je možné je místo pečení uvařit a poté osmažit v pánvi dozlatova.

  2. Nivu nastrouháme do misky, přidáme zakysanou smetanu a dobře promícháme. Už takto je dip po krátkém rozležení velmi jedlý, ale kdo chce, může přidat do dipu dle chuti trošku česneku nebo bylinek, ale jen tolik, aby nepřebili chuť sýrového dipu.

  3. Česnek utřeme se solí na kašičku, kterou zašleháme vidličkou do změklého másla. Množství česneku určíme sami, podle vlastní chuti, protože každý rád jinak ostrou chuť. Do másla můžeme vmíchat i rozmixované česnekové výhonky se solí nebo pastu z česnekových výhonků. Česnekové máslo necháme vychladit.

  4. Vařené nebo pečené brambory dáme na talíř, posypeme je bylinkami dle vlastní chuti a podáváme s česnekovým máslem a sýrovým dipem. Na každé sousto brambory pak přidáme máslo nebo dip dle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!