Omáčky C, Č, D (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová) recept

Top Recepty Omáčky

Suroviny na recept

Cibulová omáčka se žampióny:
6 cibulí
1 mrkev
1 černá ředkev
hrst jemně nakrájených žampiónů
lžíce másla
lžička mouky
5 dl mléka
sůl a pepř
Cibulová omáčka jednoduchá:
200 g cibule
40 g sádla
60 g hladké mouky
sůl
Česneková omáčka (klasická):
40 g sádla
60 g hladké mouky
5 stroužků česneku
sůl
ocet
1 dl smetany
Dragounská houbovka:
400 g hub
40 g másla
menší cibule
2 dl kysané smetany
hladká mouka
mléko
mletá paprika sladká i pálivá
sůl, pepř a kmín
Dýňová omáčka:
1 menší dýně
1/2 l vývaru ze zeleniny
2 cibule + 30 g másla
2 stroužky česneku
lžíce sójové omáčky
60 g strouhaného sýra
sůl a pepř
2 dl kysané smetany
pažitka nebo petrželka

Postup receptu

  1. Cibulová omáčka se žampióny: V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme sekanou cibuli, na kolečka či plátky pokrájenou mrkev, ředkev a žampióny. Za stálého míchání podusíme, ale nenecháme zhnědnout. Zaprášíme moukou, stále mícháme, až vznikne světlá jíška. Zvolna vmícháme ohřáté mléko, osolíme, opepříme a na mírném ohni povaříme tak dlouho, až vznikne nepříliš hustá omáčka. Kdo chce, může rozmixovat tyčovým mixérem.

  2. Cibulová omáčka jednoduchá: Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme jemně posekanou cibuli, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme a vaříme na mírném ohni do středně husté omáčky. Omáčka je původní, bez použití koření. Podává se k uzenému nebo hovězímu vařenému masu s knedlíkem.

  3. Česneková omáčka (klasická): Do rozehřátého sádla přidáme hladkou mouku a připravíme bílou jíšku, kterou zředíme vodou, posolíme a dobře povaříme. Na závěr přidáme rozetřený česnek se solí, smetanu a ochutíme octem. Omáčka je dobrá i bez smetany. Při ochucování octem se držte hesla, že méně je někdy více!

  4. Dragounská houbovka: Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené houby, drcený kmín, osolíme, chvilku podusíme ve šťávě, kterou si pustily houby, pak přidáme půl lžičky sladké papriky, špetku pálivé papriky a dusíme asi 15 minut. Pokud se nám šťáva z hub vydusí, podlijeme troškou vody. Potom zalijeme smetanou, podle potřeby zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce a povaříme asi 10 minut. Omáčka by měla být mírně pálivá. Podáváme s knedlíkem nebo s bramborem apod.

  5. Dýňová omáčka: Dýni oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jader a nakrájíme na kostky. Vložíme do hrnce, zalijeme vývarem a rozvaříme (asi 15-20 minut), pak dýni rozmixujeme. Na másle osmahneme jemně nakrájenou cibuli, ochutíme prolisovaným česnekem, sójovou omáčkou, strouhaným sýrem, pepřem a solí. Rozmixovanou dýni vlijeme na tento základ, promícháme, přidáme kyselou smetanu a sekanou pažitku či petrželku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!

Top Recepty online - Recepty z kategorie: Omáčky C, Č, D (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová) recept, jednoduchý recept Omáčky C, Č, D (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová), recept Omáčky C, Č, D (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová), recept Omáčky C, Č, D (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová), Omáčky C, Č, D (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová) recept, recepty, recepty online, online recepty, recept, vaření, kuchařka, nové recepty, nejlepší recepty, recepty moučníky, jednoduché recepty recepty oběd, top recepty, vaření recepty, nejlepší recepty na oběd, kniha receptů, recepty z masa, zdravé recepty, vaření, toprecepty nové recepty lidl recepty, prima recepty, kaufland recepty, albert recepty, tesco recepty, pohlreich recepty, babicoby dobroty recepty, babicoby dobroty recepty, pro ženy recepty, globus recepty, penny recepty, super recepty, blesk recepty, kuchyne lidlu recepty, roman paulus recepty, billa recepty, nové recepty, vaříme zdravě a chutně, levné recepty, vánoční recepty, velikonoční recepty, letní recepty, zimní recepty, halloween recepty, recepty na dorty, rychlý recept omáčky, omáčky c, Č, d (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová), omáčky, recepty, recepty online, online recepty, recept, vaření, kuchařka, prima recepty, pečení, zavařování, receptář apetit recepty