Ovocný žmolenkový koláč recept
Top Recepty MoučníkySuroviny na recept
- 600 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 250 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml mléka
- 125 g másla
- 2 vejce
- Žmolenka:
- 50 g másla
- 50 moučkového cukru
- 70 g hrubé mouky
Postup Ovocný žmolenkový koláč
Postup receptu
-
Do větší mísy dáme mouku smíchanou s kypřícím práškem, cukr a vanilkový cukr. Ve vlažném mléce rozpustíme máslo a nalijeme ke směsi. Do těsta přidáme vejce.
Vše dobře promícháme v hladké těsto, které nalijeme na předem vymazaný plech. Na těsto poklademe ovoce (švestky, meruňky apod.). Můžeme posypat žmolenkou, kterou ručně připravíme z výše uvedených ingrediencí.
Pečeme v předehřáté troubě 25-35 minut při teplotě 180-190°C. Po vychladnutí nakrájíme.