Pečené vepřové ocásky s bramborovými plackami recept

Top Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžička cukr
6 stroužků česnek
sůl
1 ks vejce
600 g brambory
100 ml mléko
3 ks cibule
sádlo
30 g droždí
150 g hladká mouka
drcený tymián
mletý černý pepř
150 ml černé pivo
mleté chilli koření
sušený česnek
3 ks vepřový ocásek

Postup receptu

  1. Vepřové ocásky očistíme, ze všech stran osolíme, opeříme, ochutíme drceným kmínem, sušeným česnekem, tymiánem a chilli kořením. Oloupanou cibuli nakrájíme na nudličky a česnek nasekáme na hrubo. Vše naskládáme do pekáče vytřeného sádlem a podlijeme pivem. Maso pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 1,5 hodiny doměkka. Během pečení maso podléváme podle potřeby výpekem a vodou

  2. Mezitím si připravíme bramborové placičky z kynutého těsta. Polovinu brambor uvaříme ve slupce doměkka. Vychladlé brambory oloupeme a prolisujeme. Druhou polovinu syrových brambor oškrábeme a nastrouháme najemno. Přebytečnou tekutinu vymačkáme

  3. Z droždí, cukru, vlažného mléka a 3 lžic mouky si připravíme kvásek. V míse promícháme strouhané brambory s vařenými, přidáme vejce, sůl, pepř, kvásek a zbývající mouku. Těsto propracujeme, zakryjeme a necháme na teplém místě asi 45 minut kynout. Z vyběhlého těsta tvoříme naběračkou placičky, které pečeme na sádle z obou stran dozlatova

  4. Pečené vepřové ocásky rozdělíme na porce, obložíme cibulí, přelijeme výpekem a podáváme s bramborovými plackami třeba při oslavách Silvestra.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!