Pečené vepřové ocásky s bramborovými plackami recept
Top Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 6 stroužků česnek sůl 1 ks vejce 600 g brambory 100 ml mléko 3 ks cibule sádlo 30 g droždí 150 g hladká mouka drcený tymián mletý černý pepř 150 ml černé pivo mleté chilli koření sušený česnek 3 ks vepřový ocásek
Postup Pečené vepřové ocásky s bramborovými plackami
Postup receptu
-
Vepřové ocásky očistíme, ze všech stran osolíme, opeříme, ochutíme drceným kmínem, sušeným česnekem, tymiánem a chilli kořením. Oloupanou cibuli nakrájíme na nudličky a česnek nasekáme na hrubo. Vše naskládáme do pekáče vytřeného sádlem a podlijeme pivem. Maso pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 1,5 hodiny doměkka. Během pečení maso podléváme podle potřeby výpekem a vodou
Mezitím si připravíme bramborové placičky z kynutého těsta. Polovinu brambor uvaříme ve slupce doměkka. Vychladlé brambory oloupeme a prolisujeme. Druhou polovinu syrových brambor oškrábeme a nastrouháme najemno. Přebytečnou tekutinu vymačkáme
Z droždí, cukru, vlažného mléka a 3 lžic mouky si připravíme kvásek. V míse promícháme strouhané brambory s vařenými, přidáme vejce, sůl, pepř, kvásek a zbývající mouku. Těsto propracujeme, zakryjeme a necháme na teplém místě asi 45 minut kynout. Z vyběhlého těsta tvoříme naběračkou placičky, které pečeme na sádle z obou stran dozlatova
Pečené vepřové ocásky rozdělíme na porce, obložíme cibulí, přelijeme výpekem a podáváme s bramborovými plackami třeba při oslavách Silvestra.