Pljeskavica s balkánskými brambory recept
Top Recepty GrilováníSuroviny na recept
- 500 g mletého masa - směs
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 svazek zelené petrželky
- 750 g brambor typ A nebo B
- 250 g balkánského sýra
- olivový olej
- sůl, pepř, sladká a pálivá paprika
- zelenina na ozdobu (rajčata, papriky, salát, okurky)
Postup Pljeskavica s balkánskými brambory
Postup receptu
-
Dnes jsem si pro vás připravil jedno chutné, balkánské jídlo, dá se říct přímo národní. Není nijak složité na přípravu, je rychlé a hlavně chutné. Balkánská kuchyně se vymezuje svým středomořským rázem, ale vnitrozemí má kuchyni podobnou té naší, české. Hlavní surovinou je mleté maso (připravuje se z něj čevabi i zmíněná pljeskavica), brambory a slaný balkánský sýr.
Pljeskavica je jídlo z mletého masa na grilu nebo na pánvi a svůj název prý odvozuje od pljesknuti“, kdy se vytvořená placka pleskla“ na gril a opekla. V Chorvatsku se připravuje ze směsi mletých mas – hovězího, vepřového a skopového. Nám bude stačit směs mletého masa (hovězí a vepřové), kterou koupíte v kdejakém supermarketu nebo si necháte namlít u řezníka.
Vezmeme jarní cibulku (jeden svazek) a nasekáme, dále nasekáme kadeřavou petržel. Mleté maso osolíme, opepříme a přidáme špetku pálivé papriky a vše promícháme s nasekanou cibulkou a petrželí. Vytvoříme cca 100-150 g placičky, vysoké 1 cm, potřeme je olivovým olejem a na grilu nebo na suché pánvi je opečeme dozlatova a dáme do tepla lehce dojít.
Uvařené brambory ve slupce necháme vychladnout, pak je oloupeme a nakrájíme na kolečka cca 1 cm nebo na osminky. Plech nebo zapékací mísu vymázneme olivovým olejem a poklademe bramborami. zlehka osolíme (ne moc, protože balkánský sýr je slaný dost), opepříme a zlehka poprášíme mletou paprikou (směs sladké a pálivé v poměru 90%+10%). Dáme péct. Po zhruba 20 minutách brambory otočíme, pečeme dalších 20 minut a když jsou načervenalé, posypeme je cca 1 cm vrstvou nastrouhaného balkánského sýra. Zapečeme ještě asi 10 minut a po vyjmutí z trouby ozdobíme nasekanou petrželkou.