Poctivá kulajda recept

Top Recepty

Suroviny na recept

200 g máslo
300 g brambory
500 ml mléko
5 lžic hladká mouka
250 ml zeleninový vývar
200 ml smetana ke šlehání
1 hrst sušené houby
1 svazek čerstvý kopr
podle chuti
cukr
sůl
ocet
mletý černý pepř
na ozdobu
6 ks vejce

Postup receptu

  1. Sušené houby namočíme do studené vody. Kopr nasekáme najemno. V kastrolu rozehřejme máslo, nasypeme část nasekaného kopru, zasypeme moukou a za stálého míchání metlou lehce osmahneme vzniklou jíšku. Pozor, aby moc neztmavla. Pokud máme sterilovaný kopr, doporučuji dát na začátku s trochou nálevu a poté na konci nasypat asi hrst čerstvého pro hezčí barvu a vůni.

  2. Nyní začneme postupně vlévat mléko. Stále rychle kvedláme, aby nebyly v polévce hrudky. Nyní necháváme polévku na mírném ohni pozvolna dojít k varu. Polévku ochutíme solí, trochou pepře, zalijeme vývarem a vaříme.

  3. Mezitím si oškrábeme brambory a nakrájíme na menší kostičky, které můžeme do polévky vhodit hned, jak začne pobublávat. Občas polévku zamícháme, aby se nepřichytávala ke dnu. Sušené houby předem namočené do studené vody vyždímáme a také vhodíme do hrnce. Vaříme dalších asi 20 minut, zatím už dáme do jiné kastrolu vařit vejce natvrdo.

  4. Nakonec zkusíme brambory, jestli už jsou měkké. Potom podle chuti vsypeme do polévky zbytek kopru, dochutíme octem, cukrem a popřípadě dosolíme. Uvařená vejce oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a dáme rovnou do polévky, nebo s nimi ozdobíme polévku až na talíři. Polévku sundáme z plotny a ještě ji zjemníme smetanou.

  5. Poctivou kulajdu podáváme jako chutnou sytou polévku při různých příležitostech.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!