Polenta se sušenými rajčaty, pórkem a volským okem recept

Top Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
2 l voda
3 ks pórek
100 ml panenský olivový olej
2 lžičky mořská sůl
0,5 kg kukuřičná bio krupice
200 g sušená biorajčata v oleji
1 ks oloupaný zázvor
1 lžíce přírodní sojová omáčka
4 ks vejce z ekofarmy
1 lžíce opražená dýňová semínka

Postup receptu

  1. Nejprve si připravte polentu. Uveďte vodu k varu, osolte ji a přidejte 1-2 lžíce olivového oleje

  2. Postupně a pomalu přisypávejte krupici a současně ji ve vroucí vodě rozmíchávejte metlou

  3. Snižte oheň na minimum, popřípadě použijte rozptylku, a vařte 20-25 minut. Pokud máte velmi mírný oheň a hrnec se silným dnem a těžkou poklicí, tak nemusíte ani míchat. Nejrychlejší a nejjednodušší je použít instantní polentu Biolinie, která bude hotová již za 3 minuty, a neriskujete tedy připálení hrnce

  4. Do uvařené kukuřičné kaše vmíchejte na menší kousky nakrájená sušená rajčata, olivový olej (použijte i ten, ve kterém byla rajčata naložena, zamíchejte a ochutnejte, zda polenta nepotřebuje přisolit) a dle chuti i kousek másla. Můžete servírovat hned jako kašovitou přílohu nebo ji nalijte do nízkého pekáče s okrajem - předem vypláchnutého studenou vodou a nechte vychladnout

  5. Výhodou polenty je, že si ji můžete připravit kdykoli předem a druhý den ji jen opečete. Vychladlou polentu nakrájejte na trojúhelníky či čtverce (dětem můžete vykrojit nějaký oblíbený tvar či zvíře vykrajovátkem) a opečte na nepřilnavé pánvi s olivovým olejem. Opékejte polentu delší dobu - vytvoří se na ní dobrá křupavá kůrka

  6. Na oleji orestujte česnek a zázvor pokrájený na malinké kostičky a na šikmo nakrájenou bílou část pórku. Společně restujte. Nakonec přidejte i stejným způsobem nakrájené zelené části pórku a podle chuti přírodní sójovou omáčku. Ještě chvíli prohřejte tak, aby pór byl měkký, ale křehký, a zůstal svěže zelený

  7. Než se vám dodělá pórek, tak si připravte volská oka na pánvi

  8. Servírujte polentu (buď jako kaši nebo jako pečené trojúhelníky) zasypanou pórkem s volským okem. Kolem můžete nasypat lehce opražená dýňová semínka a čerstvou řeřichu. A ozdobte ještě třeba dobrým dýňovým olejem!

  9. Zdroj:

  10. BioAbecedář Hanky Zemanové, vydal Smart Press, 2010

  11. Základní příručka pro všechny, kdo se zajímají o kvalitu jídla, zdraví a o bio.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!