Polská omáčka s vepřovým jazykem recept
Top Recepty Pokrmy z vnitřnostíSuroviny na recept
- 3 vepřové jazyky
- 3 kuličky nového koření
- 10 kuliček pepře
- 2 bobkové listy
- 4 hřebíčky
- 1 menší cibule
- sůl
- Polská omáčka:
- 1 větší cibule
- 1 pl másla + 1 pl oleje
- 1 pl cukru
- vývar z jazyků (asi 1/2 litru)
- 6 pl červeného vína
- citronová kúra z 1 citronu a šťáva z 1/2 citronu
- 2 pl rybízové marmelády
- špetka tymiánu
- 2 pl rozinek
- 1 pl mandlí na plátky
- 1 pl másla a 2 pl hladké mouky na jíšku
- mletý pepř, sůl
Postup Polská omáčka s vepřovým jazykem
Postup receptu
-
Nejprve uvařme jazyky. Do hrnce (já vařila v papiňáku) dáme jazyky, koření, sůl, oloupanou rozpůlenou cibuli a vaříme asi 40-45 minut v papiňáku (v normálním hrnci dobu zdvojnásobíme). Uvařené jazyky vyjmeme, zchladíme ve studené vodě a oloupeme.
Rozinky namočíme předem do vody, aby byly potopené.
V hrnci zpěníme nakrájenou cibuli na másle s olejem (dávám i trošku oleje, aby se máslo nepřepalovalo), zasypeme lžící cukru a necháme zkaramelizovat. Zalijeme vínem, přidáme citronovou šťávu a kůru, tymián, rybízovou marmeládu a zalijeme procezeným vývarem z jazyků. Necháme chvíli povařit.
Mezitím připravíme jíšku z másla a mouky. Omáčku zahustíme, přidáme mandle a rozinky a necháme opět povařit (asi 10 minut). Omáčku dochutíme solí a pepřem.
Podávala jsem s knedlíkem, ale hodí se i rýže nebo třeba noky.