Polská omáčka s vepřovým jazykem recept

Top Recepty Pokrmy z vnitřností

Suroviny na recept

3 vepřové jazyky
3 kuličky nového koření
10 kuliček pepře
2 bobkové listy
4 hřebíčky
1 menší cibule
sůl
Polská omáčka:
1 větší cibule
1 pl másla + 1 pl oleje
1 pl cukru
vývar z jazyků (asi 1/2 litru)
6 pl červeného vína
citronová kúra z 1 citronu a šťáva z 1/2 citronu
2 pl rybízové marmelády
špetka tymiánu
2 pl rozinek
1 pl mandlí na plátky
1 pl másla a 2 pl hladké mouky na jíšku
mletý pepř, sůl

Postup receptu

  1. Nejprve uvařme jazyky. Do hrnce (já vařila v papiňáku) dáme jazyky, koření, sůl, oloupanou rozpůlenou cibuli a vaříme asi 40-45 minut v papiňáku (v normálním hrnci dobu zdvojnásobíme). Uvařené jazyky vyjmeme, zchladíme ve studené vodě a oloupeme.

  2. Rozinky namočíme předem do vody, aby byly potopené.

  3. V hrnci zpěníme nakrájenou cibuli na másle s olejem (dávám i trošku oleje, aby se máslo nepřepalovalo), zasypeme lžící cukru a necháme zkaramelizovat. Zalijeme vínem, přidáme citronovou šťávu a kůru, tymián, rybízovou marmeládu a zalijeme procezeným vývarem z jazyků. Necháme chvíli povařit.

  4. Mezitím připravíme jíšku z másla a mouky. Omáčku zahustíme, přidáme mandle a rozinky a necháme opět povařit (asi 10 minut). Omáčku dochutíme solí a pepřem.

  5. Podávala jsem s knedlíkem, ale hodí se i rýže nebo třeba noky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!