Pomalu pečená kotleta recept

Top Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks vejce
50 g máslo
50 g máslo
120 ml mléko
60 g cibule
40 g cibule
60 g celer
20 g sádlo
1 snítka rozmarýn
60 g mrkev
200 g pastinák
4 ks badyán
2 ks bobkový list
10 g hladká mouka
1 špetka muškátový oříšek
200 ml zeleninový vývar
5 ml rostlinný olej
4 ks vepřové kotlety
5 g hrubozrnná sůl
čerstvě mletý černý pepř
1 špetka čerstvě mletý černý pepř
150 g bílé pečivo
5 g listová petržel
100 ml telecí nebo hovězí vývar

Postup receptu

  1. Kotleta bude mít na sobě vždy hodně tuku, ale určitě tuk neodkrajujme. Bez něj by to nebylo to pravé. Důkladně očistíme kost, která bude asi tak cca 10 cm dlouhá. Maso osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme na pánvičce na rozpáleném oleji. Z té strany, na které je více tuku, opékáme déle, aby se tuk pozvolna vypekl. Maso by mělo mít u kosti cca 45 °C. Poté maso necháme v pánvičce na teplém místě pár minut odpočinout, čímž zároveň krásně zkřehne

  2. Šťáva s kořenovou zeleninou

  3. Na pánvičce, na které jste opékali maso, zbylo trochu výpeku. Na tomto základu dozlatova orestujeme očištěné, nakrájené kusy mrkve, celeru a cibule. Přidáme koření a zaprašíme hladkou moukou. Důkladně mouku orestujeme, zalijeme studeným vývarem a vše provaříme nejméně 20 minut. Kořenovou zeleninu ve šťávě necháme jako vložku. Ochutíme solí a pepřem. Na závěr dáme do omáčky rozpustit máslo. Omáčku zamícháme, ale již nevaříme

  4. Žemlový knedlíček

  5. Veku nebo jiné podobné pečivo nakrájíme na kostičky o velikosti 1 x 1 cm. Dáme na plech do trouby a opečeme dozlatova a nasypeme do misky a pokropíme mlékem. Cibulku nakrájíme nadrobno a lehce opečeme nejlépe na sádle a přidáme ji ke kostičkám veky. Dále přidáme nasekanou petrželku, celá vejce, sůl, pepř a muškátový oříšek. Vše důkladně promícháme a vytvoříme čtyři stejné kulaté knedlíky. Vaříme v lehce osolené vodě nebo ještě lépe v páře na 95 °C cca 15 až 20 minut

  6. Pastinákové pyré

  7. Pastinák nakrájíme na malé kousky, dáme do rendlíku, zalijeme vývarem a lehce osolíme. Vaříme úplně doměkka. Zbytek tekutiny scedíme a přidáme máslo. Vše důkladně rozmixujeme a případně propasírujeme přes cedník

  8. Autor: Pavel Mareš

  9. Zdroj:SEXY moderní česká kuchyně, vydalo R MEDIA, spol. s r.o., 2013


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!